Ugrás a fő tartalomra

Albérlet/Accommodation

Már nagyon érett ez a bejegyzés arra, hogy kiegészítsem, és lefordítsam angolra. "Szerencsém" volt már kétszer költözni Angliában, és terveink szerint még minimum kettő van előttünk.
"Fortunately" I moved twice in England and we are planning minimum 2 more. So here is a blog post about renting a flat/room.
Először is azt kell eldönteni, hogy szobát vagy egy egész lakást akarsz-e bérelni.
Mindegyiknek van előnye  és hátránya, ezt neked kell mérlegelni.
First of all you have to decide do you want to rent a flat or a room. Both have advantages and disadvantages so you have to consider.

Mi első perc óta külön lakást bérelünk tehát ebben van igazán tapasztalatom. Lakást/szobát lehet bérelni ügynökségen keresztül (ez a drágábbik megoldás) vagy pedig privát főbérlőn keresztül (private landlord)
We rent a flat since the beginning so I have experience in renting a flat. You can rent a flat or room through an agency (this is more expensive) or through a private landlord.

Egy lakás bérlésének költségei az IMS ügynökségen keresztül így néz ki Angliában:
-₤100 regisztrációs díj/fő
-100% havi bérleti díj + ₤200Font= foglaló
- Első havi bérleti díj

Mi esetünkben: ₤200+ ₤675+ ₤475= ₤1350(405ezer Ft). Így tudtunk beköltözni az új két szobás lakásba.
Innentől kezdve ₤475-ot (142ezer Ft) kell fizetni minden hónapban, plussz a számlák.

Renting a flat through the IMS agency looks like this:

-₤100/person registration fee for the agency
-100% one month rent + ₤200= deposit
- One month rent

In our case it looks like:  ₤200+ ₤675+ ₤475= ₤1350. We had to pay  ₤1350 to move to a 2 bedroom flat. After this we had to pay ₤475 every month for the rent 

Lakásbérlés a Three Shires ügynökségen keresztül annyiban módosul, hogy a regisztrációs díj ₤110/fő.
The registration fee is ₤110/ person (instead of 100) through the Three Shires agency.

Ezeket a weboldalakat javaslom, ha albérletet (lakást, szobát) keresel:
I recommend these websites if you are looking for a flat or room:

Findaproperty
Rightmove
Zoopla

A privát főbérlő azért jobb, mert nem kell regisztrációs díjat fizetni, a foglaló is általában annyi mint az egy havi bér és lehet vele alkudozni. Persze az árat valószínüleg nem fogja lejjebb vinni, de például a foglalót két részletben lehet kifizetni stb.
Itt Chapelben privát főbérlőn keresztül vettük ki ezt a lakást. Így az árak jóval barátibbak voltak.
A foglaló ₤375+ itt hetente kell fizetni az albérletet tehát + ₤95. Így megúsztuk ₤470-ból.

Private landlord is better that the agency, because you do not have to pay registration fee, and the deposit is the same as the one month rent, and you can negotiate with him. Of course he will not reduce the price but maybe you can pay the deposit in two parts.
Here in Chapel we rent this flat through a private landlord. Therefore the prices were lower. So the deposit was ₤375+ we have to pay the rent per week so + ₤95. All together we paid ₤470.

Nehéz találni privát főbérlőt, de nem lehetetlen. Főleg helyi újságokban lehet találni, és a Gumtree nevezetű oldalon.
It is hard to find a private landlord, but not impossible. Mostly you can find in local newspapers and on Gumtree.

Megjegyzések

 1. A gumtree-val van némi tapasztalatom, és azt megosztom röviden.
  Én teljes mértékben a gumtree-re támaszkodtam, mert anno azt mondták hogy az a tuti. Kezdésnek a legjobb talán azt átgondolni, hogy milyen a környék. Erről lehet találni hasznos tippeket más oldalakon. Ha már nagyjából tudod hogy hova akarsz menni, akkor lehet gumtree-zni, csak szűrni kell. Filtereket szépen lehet használni, keresője is intelligens. Magyar mobilról felhívni egy hirdetést az nem tanácsolom, szóval ahogy van rá mód, UK SIM kártya legyen. Ha a hirdetés rövid, és nincs lehetőség mailt írni, azt fel se hívd mert olyan is a lakás, vagy a szoba. 3 zónától a 6-ig hírdetéseket többnyire import ( Pakisztán, India, stb ) nevekkel találkozól..., ezen nem kell meglepődni, van belőlük is rendes. Amire még felhívnám a figyelmet..., Fényképek mindig jól néznek ki, és ha találsz szimpatikusat, akkor telefonban mond azt a hirdetőnek, hogy ha nem hiteles a kép, akkor küldje el neked erre az mail címre, indoknak el kell mondani, hogy sokat kell utaznod ahhoz hogy megnézd. Én 5 munkanapot gumtree-tam, és a London Bridge-től 1 megállóra vagyok. Ennek az ára 430£/pm (hónap). Depozitot mindenki kér, + egy Hónap, vagy akár 6 hét is lehet, de találkoztam már olyannal is ahol + 2 Hónap depozitot kérnek. Javaslatom, bizzál magadba és meglátod hogy eltudod intézni..., nem kell hozzá diploma ( persze az alap angol meg a £-t )

  VálaszTörlés
 2. Kedves Szeeluu,
  Nem láttam a kommentedet, azért váalszolok csak most. Nagyon köszönöm a részletes leírást, remélem akik megnézik ezt a blogbejegyzést, elolvassák a kommentedet is.
  Üdv. Orsy

  VálaszTörlés
 3. Jól értem, a rezsi maga annyira alacsony a bérleti díjhoz képest, hogy még annak tizede sincsen?
  Magyarországon ez a két összeg közel egyforma. Tehát egy 60 ezer forintos bérleti díj mellé még egyszer annyi rezsivel kell számolni.
  Biztos, hogy nem hagytál le egy nullát?

  VálaszTörlés
 4. Azért nem semmi, hogy Nagy Britanniában is ugyan azokkal a feladatokkal találja szembe magát egy albérletbe költöző mint itt Budapesten, rezsi ne legyen sok, tulaj legyen szimpatikus, a környék persze biztonságos

  VálaszTörlés
 5. Frissen érkezettként hogyan ugrod meg, hogy nincs referenciád a korábbi albérletedből? Mit tegyen, aki nem szeretne fél-egy évet várni, amíg saját lakást tud bérelni? Nekem egyelőre úgy tűnik, munkát találni sokkal könnyebb, mint saját lakást...

  VálaszTörlés
 6. Kedves Névtelen,

  Őszinte leszek, nem nagyon tudom. Van pár ügynökség, privát bérlőből pedig még több, akik szerintem kiadnak lakást referencia nélkül is, nyílván ha ki tudod fizetni a kaució+ 1havi bérleti díj+ regisztrációs díjat, ami nem kis összeg... + Ha szobát bérelsz, nem hiszem, hogy kérnek referenciát.

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 7. Leírom én is a tapasztalataimat, hátha segít valakinek.
  Helyileg Dundee, Skócia ahol mi lakást kerestünk, és szerencsére találtunk it.
  Itt azt tapasztaltam, hogy az agencyknél dolgozó emberek nagy része bunkó tapló. Ezt most a kommunikációs készségeikből szűröm le, email pontosan, telefonon nem beszéltem velük.
  Egy ideig agencyk hirdetéseit néztem kizárólag, de akármelyiknek írtam, vagy már nem volt meg a lakás, vagy no dogs. Ja igen, mert hogy van egy mopszunk.
  A direct lettings nevű hely úgy felhúzott, mint egyik másik sem.
  Itt az agencyk credit checket csinálnak, kell hozzá bankszámla, stb. Mivel mi 1 hónapja érkeztünk, és a férjem most kezdett dolgozni, nekem is van munkám de még nem kezdtem, nem volt bankszámla.
  Tudom, minden agency más dolgokat vár el a tenantoktól, ezért ezeknek írtam - sok jó lakást láttam a honlapon -, hogy ők miket várnak el. Annyi választ kaptam a 20 soros levelemre, hogy mely lakások érdekelnek, megnézik oda mehet-e kutya.
  1 óra melóval kiválasztottunk úgy 8 lakást, elküldtem neki a levelet.
  Válasz fél óra múlva, hogy fele kiadva, másik felébe nem lehet kutya. Gondoltam egyszerűbbé teszem a dolgot, rákérdeztem, hogy akkor melyikekbe lehet vinni.
  Válasz, hogy egyikbe sem. Vissza kellett fognom magam, hogy ne írjak caps lockos választ vissza, hogy FASZÉR NEM EZZEL KEZDTED BARÁTOM, húztuk itt egymás idejét feleslegesen. Na itt lett elegem és kezdtük el nézni a gumtree-t.
  Mintha ég és föld lenne, komolyan. A legtöbb lakás "dogs accepted - woof". Az első lakás amit néztünk kicsit drága volt és nagyon sok lépcsős (kb panel ötödik emeletnek felelt meg, lift nics), úgyhogy az le lett szavazva, de a második lakásra ma adjuk a depositot.
  Földszint, 2 hálószoba, bútorozott, kutyát szeretik, jó állapotban van, és szuper környéken. A landlordházaspár cuki, kedvesek, korrektek. Nem kérdeztek bankszámlát, semmit, kölcsönös szimpátia megvolt és ennyi elég. Azért adtunk nekik saját és Pet CV-t is, hogy lássák kik vagyunk. ja és mivel mi telefonáltunk a lakásért először, azt mondták ha nem is mi nézzük meg először miénk a döntési jog. :)
  Találtkoztunk scammerrel is mondjuk gumtreen. Érdemes a privát landlordok e-mailcímére google-ben rákeresni, nincsenek-e scam listán.
  De eddig abszolút private parti vagyok. Az agencyk menjenek a fenébe. így most 500 a deposit és 500 a lakbér, csókolom. Nincs regisztrációs díj, credit check, semmi. :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.