Ugrás a fő tartalomra

Polgári Tanácsadó/Citizens Advice Bureau

Sokszor adódott itt kint problémánk, szerződésekkel, visszatérítő termékekkel, telefonhívásokkal. Először nem tudtuk hova forduljunk segítségért, de most már mi is bátran használjuk a Polgári Tanácsadó szolgáltatásait.
We had problems with contracts, returning items and telephone calls. At first we did not know where to get help, but now we know and we use the services of Citizens Advice Bureau.

Amikor ezek a problémák megjelentek, tehetetlennek éreztük magunkat, és teljesen egyedül a problémáinkkal. Az otthoniak semmit sem tudnak tenni, és addig mi sem ameddig nem ismerjük a jogainkat. Norbi egyik kollégája mondta nekünk, hogy létezik a Citizens Advice Bureau (CAB), ahol ingyenes tanácsadást adnak. Telefonon is lehet tanácsot kérni, lehet időpontot kérni az irodába, vagy pedig az internetes oldalukon is kaphatunk válaszokat a problémáinkra.

When these problems appeared we felt helpless and we were alone with our problems. Those people (family, friends, relatives) cannot do anything from home, and we cannot do anything until we do not know our rights. One of Norbi's colleague told us that Citizens Advice Bureau (CAB) can give advice for free. You can ask advice through phone, or an appointment to the office, or find answers on their website.
CAB ingyenes, megbízható, független és pártatlan. Vannak tanácsadók Skociában, Angliában és Walesben (394 iroda), Észak-Írországban (31). 28500 ember dolgozik a Tanácsadónak, ebből 7000 fizetett, 21500 önkéntes munkás.

A fő 5 problémakör az ügyfelek részéről:
  • adósság
  • család, párkapcsolat
  • pénzügyi támogatás, adó támogatás
  • ház
  • foglalkoztatás
CAB is a free, confidential, independent, impartial. There are offices in Scotland, England and Wales(394 offices), North Ireland (31 offices). 28500 people work as an advisor, 7000 paid employees, and 21500 volunteers.

Top 5 client problem:
  • debt
  • family, relationship
  • benefits, tax credits
  • housing
  • employment

Amiért legutóbb felkerestük a Tanácsadót, az az volt, hogy az edzőterem ahol szeptemberig volt szerződésünk azt állította, hogy nem mondtuk le a szerződést 6 hónap után. Ezért be kell fizetnünk 170fontot. Norbi lemondta az én nevemben is a bérletet, tehát nem jogos a követelésük. A harmadik telefonhívás után, megkerestük az egyetemen a Tanácsadót, ahol elmeséltük az egész sztorit. Elmondták a követelés nem jogos, megbeszéltük miben tudnak segíteni nekünk. A második időpontra csak én mentem el, hiszen az én bérletemről volt szó, és meg kellett adnom az engedélyt a tanácsadónak, hogy a nevemben beszéljen az edzőteremmel. Habár a követelés nem jogos, 68fontot kell befizetnünk. A tanácsadó nagyon kedves volt, mindent megtett azért,hogy egy forintot se kelljen fizetnünk, de sajnos nem így lett. 

We visited the Advice Bureau last time because the gym where our membership ended said that we did not cancel the membership. That is why we have to pay 170pounds. Norbi cancelled both memberships, so the claim is not right. After the 3rd phone call, we went to see an CAB advisor in the university and we told the whole story. They said that the claim is not right, and they told us how they can help us. On the second appointment I had to go, because it is my membership, and I had to give a permission to the advisor to speak on my behalf with the company. Although the claim is not right, the company admitted, we have to pay 68pounds. The advisor was very nice, he did his best to cancel their claiming process but we have to pay.


A Bistroban sajnos csak 13 órát tudunk összesen dolgozni. Akkor kapunk több órát, ha valamilyen rendezvény van a suliban (nyíltnap, vásár stb.) Megkérdeztem milyen pénzügyi támogatást kaphatunk, hiszen jelenleg nem találtunk sehol munkát. A támogatásokról is írni fogok egy bejegyzést a későbbiekben.

We can work only 13 hours in the Bistro. We can work more, if there is a function in the uni (open days, fairs). I asked the advisor about the financial benefits we can get, because we could not find a job yet. I will write a post about financial benefits later.

Ez a honlapja a CAB-nek (angol nyelvű) http://www.citizensadvice.org.uk, és egy másik honlapjuk az internetes tanácsokról: http://www.adviceguide.org.uk/ 

This is the website of CAB: http://www.citizensadvice.org.uk , and there is another website for online advice: http://www.adviceguide.org.uk/

Képek forrása: Google/Source of pictures: Google

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.