Menu

2012. február 7., kedd

Tea tejjel/Tea with milk

Sosem értettem az angolok miért isszák a teát tejjel...
I have never understood why Birtish people drink tea with milk...

Az angolok a 17.századtól figyeltek fel a teára, amit Indiából és Kínából importáltak. Megjelentek a kávéházak is, 1700-ra már több mint 500 kávéház volt. Arra nem igazán találtam hivatalos választ, hogy miért tesznek az angolok tejet a fekete teához, de egy két nem hivatalos oldal szerint azért, hogy a tea ízét finomítsák és, hogy lehűtsék a teát, ezáltal egyből fogyasztható lesz. A Wikipédia(angol nyelvű) azt mondja, hogy a tej mellé tesznek még cukrot is, de ez nem annyira gyakori. Az viszont gyakori, hogy kekszet tunkolnak a teába.

British people discovered teas in the 17th century, and they imported them from India and China. Coffeehouses appeared soon, so there were 500 coffeehouses in 1700. I did not find any official reason why British people add milk to black tea, but some unofficial websites state that because it smooths the flavour and another reason is to cool down the tea to be able to drink it straight away. As the Wikipedia states sometimes people add sugar and milk to tea, but it is not very often. It is very often to dunk biscuit in the tea.Érdekesség:
- Arról mesélt egyik angol ismerősöm, hogy a posh, azaz előkelő emberek tesznek citromot és cukrot a teához.
- A 4 órai uzsonnát is tea-nek nevezik.

Interesting facts:
- One of my British friend told me, that posh people drink tea with lemon juice and sugar.
- Late afternoon meal at 4 o'clock called tea.

Teát mint szuvenírt is lehet venni szuvenír boltokban. Ez így drágább, ezért érdemes szupermarketekben körülnézni, sokféle tea közül válogathatunk.

You can buy tea as a souvenir in souvenir shop. This is more expensive so it is better to go to any supermarket you can choose from wide range of teas.

Körülbelül 2 hónapja kóstoltam meg a teát tejjel, és először nagyon furcsa volt. Rengeteg cukrot tettem bele a teába azelőtt, de így, hogy csak tejet teszek hozzá, sokkal másabb az íze, és nem is iszok-eszek annyi cukrot. Egy bögre teához egy löttyintésni tejet kell adni, de nyílván mindenki ízlése más, ki kell tapasztalni. Nagyon szeretem így a teát, mostanában csak így iszom.

About 2 months ago I tasted tea with milk at first time, and it was very strange but good. Earlier I added huge amount of sugar to tea, but now as I add just milk, I reduced the amount of sugar and the flavour is different. Add small amount of milk to a mug of tea, but it depends on your own preference. I really like tea with milk, nowadays I drink just like that.

Ui.: Arról viták folynak, hogy előbb a tea aztán rá a tej, vagy fordítva. Én először a teát öntöm a bögrébe majd a tejet.

Ps.: There is a debate about add milk to tea or pour milk first and then add tea. Personally I pour tea to the mug first, and then add milk.

A képeket Google-ről szedtem le/I found the pictures on Google

18 megjegyzés :

 1. For some reason the tea changes its flavour slightly when you pour the brewed tea over milk! I prefer it that way, but it's easier to pour milk after the tea is brewed :)

  VálaszTörlés
 2. I'm so glad to have found your blog!!!! I really enjoy reading your posts!!! If you have a chance, please visit/follow my blog. Your supports will mean the world to me. Thank you so much in advance! Have a great day!!!

  VálaszTörlés
 3. Ma ki is próbáltam a dolgot amit már régóta tervezgettem!:D Tetszik!:)

  VálaszTörlés
 4. Joolie: I will try to pour tea first over milk. I am very curious :)
  Fashionable Memories: Thanks your comment, I will have look at your blog. :)
  Enchanting: Jajj, de örülök, hogy kipróbáltad :) Amint hazamegyek a családot, barátokat is bevonom a misztikumba :) Lassan beigazolódik, hogy nem kell félni a tejjel ízesített teától.

  VálaszTörlés
 5. En meg mindig felek kiprobalni ezt :D azt nem tudom hogy miert,de most lehet megteszem ...

  Viki

  VálaszTörlés
 6. Viki, ha osztrigáról lenne szó megérteném a félelmet, de a tea-tej combót úgy kell venni, mint a kávé-tejjel. :), amúgy sokat finomít, főleg ha erős a tea. Én már régóta tejjel iszom, és ami érdekesség, hogy otthon is így ittam.

  VálaszTörlés
 7. Én már egészen kis koromban is sokszor ittam úgy a teát :) És ami érdekes benne, hogy magamtól próbáltam úgy ki valami miatt. Nem is tudtam akkor még hogy Angliában úgy isszák.

  VálaszTörlés
 8. ma délután probáltam ki..hirtelen ötlet volt..megjött hozzá a kedvem ..és imádom! lehet titkon angol vagyok,hogy a semmiből jött a késztetés ,és rögtön meg is szerettem!:)

  VálaszTörlés
 9. Látom, már megérte megírni ezt a bejegyzést :)
  Örülök neki!!

  VálaszTörlés
 10. Szia!
  A legenda szerint a tejet teszik először a csészébe és arra öntik rá a tejet. Azért így alakult, mert a tűzforró teát, amikor elkezded beleönteni egyből kihűti az elején, fokozatosan lesz forró a csésze és nem roppan meg a porcelán - ennek akkor volt értelme, amikor finom porcelán csészéből itták. Másrészt, ha a forró teába öntöd a tejet, akkor a tejszín kicsapódik belőle. Még a sovány tejből is, halvány barna-fehér folt szokott lenni.
  Andris

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt jó tudni, András! Nekem hasznos volt a válaszod! :)

   Törlés
 11. Szia Andris,

  Koszonom szepen a kommentet, igen, en is olvastam errol :)
  Mai napig kepes vagok 2 kancso teat meginni tejjel, es raszoktam a csak tea (gyumi tea, zold tea, earl grey es tarsai) es viz ivasra :)
  Te probaltad mar a teat tejjel? :)

  Udv, Orsy

  VálaszTörlés
 12. Persze ;) És imádom!
  És már csak pár nap és attól kezdve eredeti környezetben ihatom az angol teát tejjel. Juhhé!
  Andris

  VálaszTörlés
 13. :) Sok szerencsét az angliai élethez :)

  VálaszTörlés
 14. Hát itthon sehogy sem sikerül rávennem magam a tejes teára, de nyáron megyek Angliába ott talán megkóstolom....:-)

  VálaszTörlés
 15. Mindenképp kóstold meg!! Earl grey, everyday, breafkast tea kötelező!!! :) Majd írd le milyen volt az élmény :)
  Az angolok szokták tejjel és cukorral inni. Szerintem tejjel jó, de a tea+tej+cukrot nem szeretném megpróbálni :)

  VálaszTörlés
 16. Szia!
  http://1.bp.blogspot.com/-yKwxAKutQyo/TzExszwJ35I/AAAAAAAAB_Q/vxcCTifFy7Y/s1600/tea.jpg
  Ez a tea összeállítás felkeltette az érdeklődésem! Nem tudnál róla nagyobb/több képet küldeni?
  Illetve honnan lehet ezt így beszerezni? Magyarországon gondolom nem, de ha esetleg rendelni lehet, tudnál segíteni benne?
  Itt az email címem, ha felvennéd velem a kapcsolatot, azt nagyon megköszönném, ugyan is nagyon tetszik a blogod! :)
  fici95@windowslive.com

  VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)