Menu

2012. március 7., szerda

Diákhitel/Student Loan

Amikor hazamentem sokan nem hitték el nekem mikor az itteni diákhitelről beszéltem. Ezért ma ez lesz a téma.
When I went home not a lot of people believed me when I spoke about the student loan. That is why I chose this topic for today.


Az angol szöveget az itteni kormányzati honlapról szedtem, ennél hivatalosabban nem is tudnék találni. 
I copied the English text from the English Government's webpage, so it cannot be more official.

Visszafizetés
Ha a szakot 2012 szeptember 1 előtt kezdted el (ez vonatkozik rám), akkor csak akkor kell visszafizetni a diákhitelt amennyiben az évi kereseted több mint £15000. A visszafizetést az egyetem befejezését követő áprilisban kell elkezdeni.

Például:
Ha a kurzust 2014 májusában fejezed be, és 2014 szeptemberében munkát kapsz, ami £21000-ot fizet évente akkor a visszafizetés csak 2015 áprilisában kezdődik meg. Ha a bevételed lecsökken £15000 alá per évre akkor a visszafizetés szünetel.


Repayment
If your course started before 1 September 2012 you start paying back your student loan when you earn more than £15,000 a year.
You start making repayments from the April after leaving your course.

For example, if your course finishes in May 2014 and you get a job paying £21,000 in September 2014, your student loan repayments start in April 2015.
If your income falls below £15,000 a year, your repayments stop.

A diákhitel kamata
A kamat a visszafizetés megkezdésétől ketyeg egészen a teljes összeg kifizetéséig. Ez azt jelenti, hogy a visszafizetett összeg több lesz mint amennyit felvettél. Ha a kurzust 2012 szeptember előtt kezdted akkor a kamat változhat a nemzeti bank alapkamatától függően. 2011 szeptember 1-től a kamat 1.5%.

Interest on your student loan
You’re charged interest on your loan from the first payment until the loan is paid back in full. This means the amount you pay back is more than the amount you took out in loans.
If you started a course before September 2012 interest rates vary because they’re linked to the rates charged by high street banks. For the year starting 1 September 2011 the rate is 1.5%.

Havi visszafizetés
Amennyiben az évi kereseted eléri a £15,000-ot akkor az azon felüli összeg 9%-át kell visszafizetni. Például ha £21,000-ot keresel, akkor az a £15,000-nál £6,000-tal több tehát a £6,000 9%-át kell fizetned ami £540 évente, ami £45 havonta.

Your monthly repayments

You pay 9 per cent of your income over £15,000.

For example, if you earn £21,000 this is £6,000 over the £15,000 threshold. You pay 9 per cent of £6,000 which is £540 per year or £45 per month.

Ez a táblázat azt mutatja, hogy mennyit kell visszafizetned a keresetedhez viszonyítva. Tehát az első oszlop az évi keresetedet mutatja (your income per year), a második oszlop pedig a havi visszafizetendő összeget a kamattal együtt (monthly repayments including interest).

 Your income per year
 Monthly repayments
(including interest)
 up to £15,000
 no repayments
 £16,000 
 £7.50
 £21,000
 £45
 £25,000 
 £75
 £30,000 
 £112.50
 £40,000 
 £187.50
 £50,000  
 £262.50 
 £60,000 
 £337.50

Ha külföldre mész
Ha külföldre mész több mint 3 hónapra akkor a Diákhitel központtal tudatnod kell. Ki kell tölteni egy dokumentumot és mellékelni kell egy bizonyítékot a bevételedről vagy egyéb pénzügyi támogatásról. Ennek függvényében mondják el, hogyan kell fizetned a diákhitelt a továbbiakban.

If you go abroad
If you go abroad for more than three months, you need to let the Student Loans Company know. You need to fill in an overseas income assessment form and give evidence of your income or means of support while you’re abroad.  You’ll then be given a repayment schedule.

Azoknak akik 2012 szeptemberében kezdik el a kurzust, a visszafizetési procedúra annyiban változik, hogy mivel magasabbak a tandíjak, az évi keresetnek nem a £15,000-ot hanem £21000-ot kell elérnie.

Those who start their course in September 2012 the repayment procedure changes as they have to pay more tuition fee. Therefore the income per year has to reach  £21000 instead of £15,000.

Aki többet szeretne tudni az itteni diákhitelről ajánlok két oldalt:
Kormányzati weboldal ami a 2012 szeptember előtt megkezdett diákhitelről szól, és egy másik oldalt amiben van egy táblázat, ami nagyon jól elmagyarázza mikor kell fizetni diákhitelt, de az a 2012 szeptembertől megkezdett oktatásról ír, klikk ide!

If you want to know more about student loan click here and here. The first link is about student loan when you started your course before September 2012, the second one is about from September 2012 which also shows a table about when do you have to repay your loan.

14 megjegyzés :

 1. Dr Erika Szegedi2012. március 13. 12:46

  Szia Orsi!

  A Határátkelőn olvastalak téged, úgy jutottam ide!
  Nagyon hasonló történetünk van nekünk is és szeretnék tőled kérdezni privátban pár dolgot. Kaphatnék tőled egy email címet?
  Köszönettel,

  Szegedi Erika

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Ilyen helyesírással kritizálni az oktatási rendszert, az mindenképp merész! Általános iskola alsó tagozatos tananyag a tagmondatok vesszővel való elválasztása. Ehhez diákhitel sem kell!

  Üdv.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezért szeretem Magyarországot annyira! Pont az ilyen emberek miatt, mint amilyen Te vagy. (: Folytasd csak a fröcsögést, kritizálást és bunkóskodást és kapirgálj a szemétdombodon boldogan mert senki nem kíváncsi rád. (: üdvözlet Sheffieldből

   Törlés
 4. Nem kell szeretned Magyarországot, senki nem kéri. Ha neked szemétdomb ez az ország, akkor épp ezért nem kell neked fikázni, mert semmi közöd hozzá... :) Pont leszarom, hogy honnan írogatsz, az agyad ugyanannyira sekélyes NY-ban, Sheffieldben, mint ahogy Bp-en lenne. Egyébként nem én kezdem az életem hitellel! ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. mit is mutat meg egészpontosan, hogy ki kezdi hitellel az életét? (semmit, de mire szerettél volna rámutatni?)

   Törlés
 5. Kedves Névtelen 1,
  Szerintem neked ahhoz semmi közöd, hogy én diákhitellel kezdem-e az életemet vagy sem. Engem sem érdekel, hogy neked van-e autó-, ház ill. akármilyen hiteled. Ha ennyire zavarnak a helyesírási hibáim, és az, hogy hitelem van (:)), akkor ne olvasd a blogomat, nem kértelek rá.
  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 6. Kedves Orsi, felvehetem Veled privat a kapcsolatot? Nagyon tetszik a blogod :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsi, kitöröltem az előző emailt, mert a régi email címem volt benne. Ha bárki szeretné velem felvenni a kapcsolatot, akkor a orsyanglia@gmail.com -ra írjon.

   Üdv: Orsy

   Törlés
 7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 8. Nem tudod véletlenül,hogy ha én a Bsc-t itt csináltam Mo-n,( még mielőtt valaki elkezdene itt fröcsögni, saját pénzből és nem állami támogatott képzésben) felvehetek diákhitelt kint az Msc-mre? Ha ez fontos,akkor valamilyen business szakot csinálnék,mert itthon Human Resources-ot végeztem. Jövőre lenne esedékes.

  Köszi szépen

  P.S.: Szuper a blog!!!!

  Petra

  VálaszTörlés
 9. Kedves Petra,

  Bocsi, csak most láttam a megjegyzésedet. Tudtommal mester képézésre nincs diákhitel, sem levelezős képzésre.

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 10. Szia! Tudom hogy nem mai a poszt, de reménykedem válaszodban :) AZ érdekelne, hogy a diákhitelt már az egyetemi/főiskolai tanulmányok első évében is fel lehet venni? Tehát nem csak második évre?
  Mivel a jelentkezésnél, ha jól tudom igazolni kell hogy tudom állni a tandíj költségét és milyen módon (félretett pénz, szülők támogatása stb).
  Köszönöm, Andi.

  VálaszTörlés
 11. Szia Andi,

  Természetesen megigényelheted már az első évben is. Már nem emlékszem, hogy volt a jelentkezés, de biztosan kell lennie olyan opciónak, hogy diákhitellel fizetsz, nem pedig a szülők, vagy megtakarítás által fizeted a tandíjat.

  Ha van még más kérdésed, felteheted itt is, de nyugodtan küldhetsz emailt a orsyanglia@gmail.com-os címre.

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)