Ugrás a fő tartalomra

Jelentkezés egyetemre az Egyesült Királyságban/Applying to university in UK

Sok e-mailt kapok azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell jelentkezni egyetemre az Egyesült Királyságban.
I receive a lot of emails about applying to a university in UK.


A UCAS nevű honlapon kell jelentkezni egyetemre, ami olyan, mint otthon a Felvi. Ezen az oldalon kell kitölteni minden dokumentumot a jelentkezéshez, ők bonyolítják le az egész folyamatot. A Youtube-on találtam pár hasznos videót a jelentkezéssel kapcsolatban, ezeket érdemes megnézni.

If you want to apply to a university in UK you have to go to UCAS webpage. You have to fill out documents to apply there and they do the whole process for you. I found some very useful videos on Youtube:

UCAS jelentkezés/UCAS Application:


Kísérőlevél/Personal statement:

Nemzetközi tanulókról/International students:

Találtam még hasznos honlapokat is:
I found some useful websites:

Ezen az oldalon leírják mennyibe kerül a jelentkezés UCAS-on.
On this webpage is about How much does the application cost on UCAS?

Ez a honlap a UCAS-t mutatja be és a jelentkezési folyamat menetrendjét dátumokkal együtt.
This website is about UCAS, and about the application process with the timetable. 

Minden tanulónak, akinek nem az angol az anyanyelve le kell tennie egy nyelvvizsgát. Ezen az oldalon leírják, hogy milyen nyelvvizsgákat fogadnak el vagy éppenséggel nem fogadnak el, de ez egyetemtől/college-tól függ! Én az IELTS nyelvvizsgát ajánlom, én is azt csináltam meg. Otthon is le lehet tenni, és elfogadják Ausztráliában, Amerikában, Angliában stb. Szeretnék az IELTSről írni egy bejegyzést, de amikor 2 éve én megcsináltam írtam egy bejegyzést a tapasztalataimról: Itt olvashatjátok.

If English is not your first language you have to take a Language exam. This website lists all types of language exams which can be accepted or not depend on the university or college. 

Lehet még jelentkezni az egyetem honlapján is, de erről nincs nagy tapasztalatom. A kiválasztott egyetem honlapján lehet írni a tanszékvezetőnek, vagy valami irodai asszisztensnek jelentkezéssel kapcsolatban, vagy pedig van egy fül Applying (az alsó képen egy piros körrel ábrázoltam)

You can also apply to a university on the university's website, but I do not a lot about it. You have to go to your chosen uni's website and write a letter to a programme/course leader or to an admin about application or you should find Applying on the Menu bar. (I illustrate with a red circle on the picture below)Most, hogy megcsináltam ezt a képet, eszembe jutott, hogy a mi egyetemünktől ingyen! lehet prospektust rendelni a szakokról. Ezt én még otthon megrendeltem és teljesen ingyen kihozták a megrendeléstől számítva 2-3 héten belül. (A képen egy piros négyzettel jelöltem hol találod meg a honlapon)

As I made this picture it just came into my mind that you can order a prospectus from our university for free. I ordered it from Hungary 2 years ago, and I got it in 2-3 weeks after ordering and for totally free. (I illustrate where you can find it on the website with a red square on the picture.)

Megjegyzések

 1. Szia, Orsi!
  Nem régen írtam egy emailt, azt hiszem, ez a post többek közt nekem is lehet válasz. Tehát köszi az összefoglalót, hasznos gyűjtemény; egyedül arra a problémára nem találok nagyon megoldást, hogy a szállást + mindennapi életet hogy lehet finanszírozni a kezdetekben (kb első 5-6 hónap).
  Utánaszámolva, és ismerősök tapasztalataiból kiindulva, aki már meg tudta vetni a lábát kint, az többnyire elég gyorsan el tud jutni arra a szintre, ahol már félretett pénzzel is számolhat. Viszont a kezdeti időszakról nagyon eltérő vélemények vannak, én legalább 2-3 súlyos minuszban zárt hónappal kell, hogy számoljak. Te mit gondolsz erről?

  VálaszTörlés
 2. Szia qed,

  Te írtál arról, hogy azt hallottad x óraszámban lehet csak diákként dolgozni? Mert én ilyen szabályról nem tudok, de megígérem, hogy utána nézek. :)

  Nappali (full-time) vagy levelezős (part-time)képzésben gondolkodsz?Ű

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 3. Szia Orsy,

  Igen, én írtam, viszont sajnos hirtelen nem találom a forrást... Illetve ezt mégis megtaláltam:
  http://www.ukcisa.org.uk/student/working_during.php#twenty_hours
  de ahogy olvasom, ez inkább csak EU -n kívüli diákokra vonatkozhat. Akkor maradt némi remény, bár a munkaórák száma többnyire fordítottan arányos a tanulással töltött órák számával :/

  Nappali képzésben gondolkodom mindenképp - műszaki képzés, és általában az ilyesmit a leghatékonyabb nappali (full-time) képzésen megszerezni. Kint egyetemre járó ismerősök szerint egyébként, ha tudok is teljes munkaidős állást találni így, nem ajánlatos a heti 20 fölé menni, mert eléggé a tanulás rovására mehet. Nem is lenne ez sem nagy gond végülis, de nem túl rég fedeztem fel, hogy EU diákként egyedül a tandíjra igényelhetek hitelt, a Maintenance Loan -ra nem, így tehát csak az indulással vagyok gondban.

  üdv: qed

  VálaszTörlés
 4. Mindenképpen utána nézek még a napokban, csak most a sulis beadandót kell csinálnom. Szerintem a munkaórák számából nem lehet baj, nálunk sokan dolgoznak suli mellett de nem tudom pontosan hány órát, majd mindjárt végzek egy röpke közvéleménykutatást. Igen, EUs-ként csak a Diákhitelre vagy jogosult, vagy esetleg a bursaryre, de ahhoz az pénzügyi háttért veszik alapul (elvált szülők, kevés bevétel stb.) hiába nem laksz a szüleiddel, és mondjuk nem is küldenek pénzt, akkor is az számít mennyit keresnek ők. Én ezért nem kaphatok bursaryt.

  Majd remélem még a héten írok erről egy bejegyzést, figyeld a blogot :)

  VálaszTörlés
 5. Köszi szépen! Rengeteget segítenél vele. Bursaryre szerintem jó eséllyel alkalmas lennék, de majd kiváncsian várom a postot, meg persze addig sem várom a csodát :)

  A beadandódhoz pedig jó munkát!

  VálaszTörlés
 6. Kedves qed,
  Nagyon elvagyok havazva a beküldendőimmel, ezért nem tudtam megírni a bejegyzést. Kicsit azért utána tudtam nézni és csak a bursaryre lehetnél jogosult meg a diákhitelre. Mi próbáltunk kérni segítséget az önkormányzattól (úgyis annyi támogatást osztanak) de elutasították a kérelmünket.Megkérdeztem a suliban pár embert és rádöbbentem, hogy a diákok általában nem azért dolgoznak, hogy eltartsák magukat, hanem, hogy zsebpénz gyűjtsenek (bulizásra). Van akit a szülőhazája támogat (pl. Svédország), vagy a szülők stb.
  A bejegyzést nem felejtem el megírni, de most kicsit várni kell rá.
  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 7. Ne haragudj, ránézegettem a blogra, de nem néztem már nagyon vissza ehhez a konkrét posthoz, csak most vettem észre, hogy írtál.

  Persze, semmi gond, gondoltam, hogy majd megírod, amint lesz rá időd. Ez a bursary- s dolog sajnos nekem is így derült ki eddig, de végülis ez sem olyan elveszett dolog. Talán lassan lesz is időm papírmunkával foglalkozni, remélem, nem csúszom még ki határidőkből. A dolognak az egyik legnehezebb része, és ezt azért írom ide, mert másokat is érinthet, hogy amennyire tudom, a szülők jövedelemigazolása kell mindenféle támogatáshoz, és egyébhez, függetlenül attól, hogy együtt él -e velük a leendő diák, vagy sem. Ez Magyarországon elég szokatlan. Mint ahogy az is, amit írsz, hogy pl a svédek támogatják a következő generáció fejlődését és fejlesztését...
  Mindegy, azzal, hogy te is megerősítetted, hogy leginkább csak a bursary -ket igényelhetem, már előrébb vagyok - amint vége a vizsgáknak, intézem is. Köszi szépen! Azért majd érdeklődve várom a cikket is. Addigis sok sikert, jó tanulást, jó munkát. :)
  üdv!

  qed

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocs, most olvastam vissza, nem emlékeztem, hogy ezt tőled is hallottam. Ciki.. :/ nemrég kaptam egy levelet én is, amiben ki volt fejtve, hogy mi mindent kéne összeszednem, az lepett meg eléggé, és ezért nem emlékeztem, hogy ezt te is mondtad, bocsi.

   Törlés
 8. Nem ciki, örülök, hogy megmaradt az infó :)

  VálaszTörlés
 9. Én a múlt félévben jártam az IELTS vizsgafelkészítő tanfolyamra. hát, nem olyan egyszerű az a vizsga, bár először nekem senki nem mondta mire jó, pillanatnyilag pedig nem is gondolkozom egyetemben még, így otthagytam.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.