Ugrás a fő tartalomra

4 éves terv/Plan for 4 years

Rég írtam arról, hogy mi újság van velünk, úgyhogy itt az ideje mesélni egy kicsit :)
I did not write any personal post about what is happening with us nowadays, so the time has come to speak about it :)


2 év alatt elég sok dolog történt velünk, de ami mindig stabil volt az az egyetem. Ez határoz(ott) meg mindent. Ebben a 4 évben a tervem az, hogy befejezem az egyetemen az alapképzést és a másik NVQ Üzlet és Adminisztrációs képzést. Még szeretnék tovább tanulni ezért először egy Mester képzésre gondoltam, de aztán kutakodtam egy kicsit.

Lots of thing changed in the last 2 years, but what thing remained stable and that is the university. This defines everything. In the next 4 years my plan is to finish the BA course at the uni and the NVQ Business and Administration course. Furthermore I would like to do another course, firstly I thought about a Master, but I did some research.


Ma befejeztem az első vizsgámat/I finished my first exam

Most már teljesen biztos vagyok abban, hogy a HR (Humán Erőforrás) az én világom. Az egyetemünkön van HR-es mesterképzés, de van egy másik posztgraduális képzés. A posztgraduális képzés az alapképzés (BA) és a mester képzés (Msc) között van (ahogy olvastam a honlapon). Ez a szak azért tetszik, mert akkreditált a CIPD (Chartered Institute of Personal and Development) által, ami egy HR-es szervezet. Sok HR-es munkánál feltétel a CIPD-s képzés. Tehát ez a képzés 2 éves levelezőn, ahogy olvastam heti egy nap 2-9ig kell bejárni az egyetemre.

I am pretty sure that I want to work in HR (Human Resource). There is a HR Management Master course at our uni but there is a postgraduate course as well. The postgraduate course is between BA and Msc (as I read on the website). I like this course because it is approved by CIPD (Chartered Institute of Personal and Development). Lots of jobs requires a CIPD qualification. This course takes 2 years in part-time, what means 1 day 2pm-9pm a week.

Norbi idén kezdi az informatika szakot, ami 3-4 éves. Reményeink szerint mihamarabb tud kezdeni dolgozni a informatikusként egyetem mellett. Az már 95%, hogy még augusztusban el kezd dolgozni mérnök adminisztrátorként egy nagy cégnél, amit egyetem mellett is csinálhat.

Norbi will start the IT course in this year which takes 3 years. We hope he can start working in the IT industry as soon as possible during uni time. It is 95% sure that he can start working as an Engineering Administrator from August, what he can continue during term time. 

Említettem az ezelőtti bejegyzésekben, hogy a lengyel barátainknál lakunk jelenleg. Jól kijövünk egymással de mindenképpen külön szeretnénk költözni, élni a saját életünket. Két hete elmentünk lakásnézőbe és nagyon bele szerettünk abba a lakásba. 2 hálószobás, nagy nappalis, nagy megosztott kertje van (a 9 lakás lakói között), van egy garázs és privát parkoló rész. A lakás bútorzatlan, még gáztűzhely sincs benne. (ez annyira nem jó hír) A garázsra jelenleg nincs szükségünk, de a 4 éves tervben a jogsi megszerzése és egy autó megvétele is szerepel. :)

As I mentioned in the previous blog posts we live with our Polish friends. We get on well with each other, but we would like to live separate. Two weeks ago we went to view a flat, and we immediately fell in love with it. There are 2 bedrooms, a big living room, a huge shared garden, a garage and a private parking space. The flat is unfurnished, there is not even a cooker. We do not need the garage momentarily but we would like to get a driving licence and a car in the next 4 years :) Ez a szőnyeg ki lesz cserélve mire beköltözünk :) 
There will be a new carpet in the living room :)

Szerencsére Norbi szociális támogatása az egyetemtől ide ért hozzánk (tavaly novemberben igényeltük meg) + kapott vissza pénzt az angol "APEH" bácsitól, így ki tudjuk venni a lakást. Ezúttal nem bérlünk teherautót, olyan közel fogunk lakni ehhez a lakáshoz, hogy áthurcolkodunk.

Fortunately the bursary what we applied in November has arrived and we received money back from the tax office that is why we can rent this flat easier. We will not rent a van because we live close to the new flat so we will take everything in our hands.

Egyik kedves barátunk felajánlott nekünk pár bútort (székek, asztal, talán egy kanapé) amivel kezdetnek be tudjuk rendezni a lakást. A konyhát is kiterveltünk már, nem veszünk legelsőnek egy villanytűzhelyt, hanem csak egy indukciós főzőlapot. Elég lesz az egy darabig, és töredéke egy villanytűzhely árának.

One of our friends offered some furniture (chairs, table, maybe a sofa) to furnish the flat. At first we will not buy an electrical cooker, just an induction hob. This will be good for a while and it will cost the quarter of a cooker.

Tehát a 4 éves terv lényege, tanulás és munka és, hogy letelepedjünk és berendezzük a lakást, jogosítvány és autó + utazás. Jelenleg kiegyensúlyozottnak érzem magam és boldog vagyok, ismét van cél előttem ami előre hajt.

So the main points of this 4 years plan is to study, work, settle down and furnish the flat, get driving licence, buy a car, travel and save money. Recently I am well balanced and happy, I have a new target which motivates me.Remélem 4 év múlva azt írhatom, hogy minden amit leírtam megvalósult és még többet is elértünk mint gondoltunk.

I hope 4 years later I can say that everything became true and we achieved more than we thought.

Ezt a bejegyzést azoknak küldeném kiváltképpen, akik nem mernek lépni az álmaik elérése érdekében. Az első lépések mindig nehéznek tűnnek, de megéri, hogy elérjük az álmainkat.

I am sending this post especially to those people who are not brave enough to start the first step to achieve their dreams. The first steps always look difficult but it does worth to achieve our dreams.


5 és fél éve együtt/ 5 and half year together

Megjegyzések

 1. Ami a postgrad képzést illeti, itthon ez - ahogy a neve is mutatja - egyetemi diploma utáni képzést jelent, nem főiskola és egyetem közöttit. Biztos, hogy odakint ez másképpen van?

  Erről eszembe jutott, hogy nézegettem az UCAS oldalát, és TELJESEN érthetetlen, mert mindenhol rövidítéseket használnak. És mennyit, te jó ég!
  És sehol nem találtam olyan oldalt, ami ezeket a képzés-rövidítéseket legalább kiírja rendesen, ha már sehol nem magyarázzák, hogy mi a bánat.
  Te hogyan tájékozódtál ezeknek a képzéseknek az értelméről, amikor jelentkeztél? Valaki elmagyarázta egyenként?

  VálaszTörlés
 2. Szia Kedves Grandma :)

  A honlapon azt írták, hogy a posztgraduális képzés után 1 éves mesterképzést is el lehet végezni. A posztgraduális képzés és a mesterképzés pár modulja megegyezik. Amúgy itt a honlap:http://www.derby.ac.uk/dbs/cipd-approved-pg-diploma?csId=&courseQuery=human+reso

  A rövidítéseket megnéztük valahol de már nem tudom, hogy hol. Légyszi írj emailt, vagy FB-on, hogy melyiket nem érted, és akkor elmondom, vagy utánanézek. Olyanra gondolsz, hogy Honour degree, foundation degree stb?

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oké, így már értem a képzést.

   Köszönöm, hogy segítesz az értelmezésben.
   Összeszedem ezeket a rövidítéseket és kifejezéseket, és megírom neked.

   (A fűtés miféle? Az egy radiátor, ami látszik az egyik képen, ugye? Azt tudjátok előre, hogy mennyibe fog kerülni ez a lakás havonta, költségekkel együtt?)

   Törlés
  2. Okés, várom a leveledet.

   Az egy hőtárolós, villany radiátor. Nem tudjuk előre a költségeket, hiszen nem tudjuk a fogyasztást. Valószínüleg nem lesz drága, mint ahogyan azt a múltkor megbeszéltük. Nem merem vállalni a felelősséget egy rezsis blog bejegyzésért, mert nem tudom ki mennyit fogaszt, így nem akarok hülyeséget írni. Ha gondolod, amint megkapjuk az első számlát (nem tudjuk, hogy havonta, 3-4 havonta, vagy félév múlva kell-e fizetni)megmondom az összeget. Ebben a lakásban nincs gáz, ezért csak a villanyt és a vizet kell fizetni. A víz számla elvileg évi 200font lesz és annyit használhatjuk amennyit akarjuk, mert szobaszám alapján van egy általány számolva a vízre.

   Jah, a lakás 460font/hó plusz a rezsi(kb. minimum 100font).

   Törlés
 3. Szép kis terv, sok sikert hozzá! :) ! év múlva visszanézünk rá és kipipálsz mindnet. :)

  VálaszTörlés
 4. Köszi Cinkapanka, remélem ki fogok tudni mindent pipálni a listáról :)

  VálaszTörlés
 5. Jaj, annyira szeretem olvasni a blogodat, most pedig nagyon örülök a pozitív híreknek, ügyesek vagytok mind a ketten! :) A lakás aranyos, biztos, hogy jobb lesz egyedül lakni és nem másokkal (személyes tapasztalat :D ), a sulihoz pedig sok sikert kívánok, hihetetlenül elszánt vagy, ez nekem nagyon tetszik! :)

  VálaszTörlés
 6. Légyszi, kérlek szépen írj a HR-ről egy bejefyzést. Nagyon érdekelne a mesterképzés és kint akarunk tanulni illetve dolgozni is. Most végeztünk HR BA szakon Mo-n. Minden infó érdekel.

  Puszi

  4 HR-es csajszi Veszprémből :)

  VálaszTörlés
 7. Ezt a bejegyzést azoknak küldeném kiváltképpen, akik nem mernek lépni az álmaik elérése érdekében. Az első lépések mindig nehéznek tűnnek, de megéri, hogy elérjük az álmainkat.

  Orsy, igaz, nem ismerjük egymást, de rendszeres olvasód vagyok :-) Ezt mintha nekem írtad volna, az álmokról.
  Puszi Nektek

  Szilvi

  VálaszTörlés
 8. Viki: Köszi szépen.
  HR-es lányok: HR-t kezdtem el tanulni, úgyhogy valószínüleg fogok írni többet a HRes alapképzésről és egyéb képzési- illetve munka lehetőségekről.
  Szilvi: Sok sikert kívánok, hogy elérd az álmaidat. :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.