Menu

2013. január 7., hétfő

Év végi összefoglaló/Review of 2012

Ebben a bejegyzésben összefoglalom a 2012-es évet.
This post is a review about 2012.Hát mit is mondhatnék 2012-ről? Semmit nem úgy terveztem, ahogyan történt. De azt gondolom minden ami történt, erősebbé tett, és nem csak engem, mint önmagamat, hanem a párkapcsolatomat is. Nagyon sok dolgon mentünk keresztül, és mindig meg tudtuk oldani. Nem volt egyszerű, de megcsináltuk.
Habár sokszor nagyon nehéz volt, voltak nagyon jó pillanatok/napok is, főleg Skóciában. Tudom, ez így elég furán hangzik, hiszen annyi mindent kaptunk Skóciától, de veszítettünk is, főleg pénzt... Barátokat szereztünk, szép helyeken jártunk, és az egész légkör nagyon nyugtató Skóciában- Ezt hiányolom Derbyból. De amikor visszajöttünk Derbyba, úgy éreztem ez az angol otthonom. Minden ismerős, nem érzem elveszve magam.

Ebben az évben nem írtam annyi bejegyzést, mint amennyit terveztem, de írtam pár hasznos témáról, aminek nagyon örülök. Listáztam lejjebb azokat a bejegyzéseket, amiket fontosnak találok, hogy újra el tudjátok olvasni.

What can I say about 2012? I did not plan those things what happened with me. But I think everything made me stronger, and not just me as myself, even my relationship. There were so many challenges we have been through and we always sorted them out. It was not easy but we did it.
Although it was hard most of the times, but there were great times, especially in Scotland. I know, it is strange, we got so many things in Scotland but we lost few things, mostly money... We made new friends, we saw many beautiful places, the whole atmosphere is great in Scotland- That is what I miss in Derby. But when we came back to Derby I felt like this is my English home. Everything was familiar, I did not feel lost.

I did not write as many posts as I planned, but I wrote several useful ones which I am happy for. Below I listed the blog posts I think was useful or popular this year so you can easily find them.

Oktatás/Education


Angol nyelvtanulás/Study the English 
Oktatási rendszer Angliában/ Education in England
Diákhitel/Student Loan
Egyetemi pénzügyi támogatás/Financial support for university students 
Jelentkezés egyetemre/Apply for a university
NVQ tanfolyam/NVQ course 

Munka/Work
Telefonos interjú/Telephone interview
Munkakeresés/Looking for a job
Új munka/New job 

Időjárás/WeatherMilyen az angol időjárás télen?/ How is the English winter?
Eső/Rain
Időjárás Skóciában/Weather in Scotland

Albérlet/Accommodation
Albérlet egyetemistáknak/Student accommodation
Tipikus angol albérletek/Typical British accommodations
Bútor vásárlás/Buying furniture

Food

Tea tejjel/Tea with milk
Angol kenyér/British bread
Angol reggeli/English breakfast 
Everything Else

Önkiszolgáló pénztár/Self checkout
Rendőrség/Police
Polgári tanácsadó/Citizens advice bureau
Kommunális ado/Council tax
Varázslatos körforgalom/Magic roundabout
Skót bankjegyek/Banknotes in Scotland
Mit hogyan/What how
2 éve Angliában/2 years in England
Női dolgok/Girly things
Freecycle

ScotlandSkócia/Scotland
Úton Skóciába/On the way to Scotland
Bevezető hét/Induction week
Első hét/First week
Végleges költözés/Final move from Scotland

Places we visited
Perth, Skócia/Scotland
Elvaston Castle, Derby
Stirling Skócia/Scotland
Tavasz Buxtonban/Spring in Buxton
Stockport
York

Moonsha Japán étterem Derby/Moonsha Japanese Restaurant Derby
Jimmys Grill Bár Derby/Jimmys Grill Bar Derby
Wasabi Japán Gyorsétterem/Wasabi Japanese fast food restaurant 

Remélem 2013 jobb lesz mint 2012. Nem tervezem, hogy elköltözünk, vagy, hogy megváltoztatom a szakomat. :) Nagyon kíváncsi vagyok, hogy kaphatok-e egész éves gyakorlatot jövő szeptemberől. A kérdés az, hogy merre, ugyanis elég sok helyre jelentkeztem Londontól Nottinghamig. De majd meglátjuk, biztos vagyok benne, hogy ez az év is kalandos lesz. :)

I really hope 2013 will be better than 2012. I am not planning to move anywhere or change my course. :) I am curious about if I could get a full-time placement from September. The question is the whereabout, because I applied to many places from London to Nottingham. But we will see, I am sure this year will be adventureous.

Nagyon szívesen fogadok bármilyen javaslatot a bloggal kapcsolatban, nyugodtan írjátok meg mit olvasnátok. Már írom a bejegyzéseket a társadalombiztosi számról, adózásról, élelmiszer árakról :)

If you have any recommendation about my blog, or any topic you would like to read, just let me know. I am already writing posts about NI, Tax, food prices. :)

8 megjegyzés :

 1. Szia,
  Szoktál emailekre válaszolni? Csak azért kérdtem mert küldtem egy emailt neked de egyelőre se kép se hang. Félre ne érts nem sürgetni akarlak csak kíváncsiskodom
  Üdv, SaxonB

  VálaszTörlés
 2. Szia ABéla,
  Szoktam válaszolni emailekre, ahogy időm engedi. 4 napja küldted az emailt, kismillió dolgom volt. Nem a blogból élek, úgyhogy nem ez élvez prioritást. Szívesen válaszolok emailekre, de ha ilyen módon írsz nekem a blogon, akkor ne várj választ, pedig akartam írni.
  Biztos van más blogger, vagy itt kint élő, aki fog tudni segíteni neked.
  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 3. Miért? Hogy írtam? Akárhányszor elolvasom nem találom sértőnek... csak "kíváncsiskodtam" ... de azért kösz.

  VálaszTörlés
 4. Ja és még annyit, hogy kezdem érteni miért mondják a legtöbben, hogy csak magyarokkal ne kezdjen az ember, mert "hihetetlenül segítőkészek"

  VálaszTörlés
 5. Azt sajnálom, hogy írásban nem lehet hallani a hangsúlyt, lehet, hogy nem sértően írtad, nekem viszont úgy jött le. Legközelebb ha valakitől segítséget kérsz fogalmazz kedvesebben, mert a "se kép se hang" szerintem sértő. A blogomért és a segítségemért nem kérek semmit, csak egy kis türelmet, mert szívből teszem.

  A második hozzászólásodra a válaszom az az, hogy nem gondolom általánosítani kell a magyarokat. Én is hallottam ezt a magyarokról, viszont nagyon sok emberre nem igaz, ezért nem fair az általánosítás. Találkoztam nagyon kedves, segítőkész magyarokkal itt kint.
  Segítőkésznek vallom magam, hiszen nem csak az általános magánéletemről írok a blogban, hanem kutatásokat végzek különböző témákban, hogy segítsem azokat az embereket, akik ki szeretnének jönni, vagy már kint vannak. Sajnos amikor mi kijöttünk, semmi segítség nem állt a rendelkezésünkre, ezért mindent a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk. Ezenkívül még sok magyarnak segítettünk a kijövetelében emailben és a blog Facebook oldalán is.
  Még a második kömmenthez annyit, hogy sajnálom, hogy ez a véleményed.
  A következő pár hétben nézz vissza a blogomra, ki fogom tenni az NI-s, és az önéletrajzos bejegyzést.

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Orsy!

   Nagy örömmel tölt el, hogy életem első balogja amit olvasok a tiéd. Most csak bele pillantottam, de amint időm engedi fogom olvasni. Nagyon jó hogy a bőrünkön tapasztaltunk meg sok dolgot, mi ennyivel is gazdagabbak vagyunk másoknál. Minden egyes nehéz pillanat, csak minket igazol. Csak így tovább, sok sikert kívánok nektek, a világ végéről. Ügyesek
   vagytok:)
   Renata
   From SYDNEY

   Törlés
  2. Még egy gondolat:)
   Írtam a blogora vagy 2 perce, és nem válaszoltál, én személyes sértésnek veszem:)a jövőben vagy válaszolj gyorsan, vagy tudod mit???? Inkább ne is válaszolj:) LOL
   Renata
   From Sydney

   Törlés
  3. Haha, koszi Renata es orulok, hogy tetszik a blog. Minden jot! :)

   Törlés

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)