Menu

2013. február 7., csütörtök

Társdalombiztosítás/National Insurance

A mai bejegyzésben a Társdalombiztosítási (National Insurance-NI) számról fogok írni.
In this blog post I will talk about the National Insurance number.


Mi is az az NI szám és miért van rá szükségünk?
A National Insurance az angliai társadalombiztosítás szám, (ami olyan mint az otthoni TB kártya) a Wikipedia (angol nyelvű) szerint "egy olyan rendszer, ahol a dolgozók és munkáltatók fizetnek bizonyos állami juttatásokért (pl. állami nyugdíj)."

What is NI number and why do we need it?
The National Insurance is "a system of contributions paid by workers and employers, towards to the cost of certain state benefits (e.g state pension)"- stated by Wikipedia.

Mikor kell megigényelnem?
Akik Angliában születtek, vagy pedig itt rezidensek, azok automatikusan 16 éves korban megkapják.
Azok, akik úgy települnek ki Angliába és joguk van a kint tartozkodásra, azoknak a Job Centre-en keresztül kell megigényelni ezt a számot.
A Job centre-rel egyeztetni kell egy interjú időpontot, ahol felveszik az adatainkat. Nagyon figyeljünk arra, hogy a nevünket pontosan írják le, ugyanis én hagytam, hogy a Szucs helyett Szocsot írjanak, ezért magyarázkodok 2 éve....
Megigénylés után, megkapjuk a számot egy héten belül postán, ezután kb. 4-12 héten belül megkapjuk a kártyát (mint a TAJ kártya), de ez nem annyira fontos, csak maga a szám. (Egyik olvasó írta, hogy már nem adnak kártyát csak a számot. Ezt megtudjátok erősíteni többen is?)

When do I have to apply for it?
Those who were born in UK or residence, they automatically got it at 16 years old. Those who move to UK and have the right to live here, they have to apply for the NI number through Job Centre.
You have to arrange an interview with Job Centre where they will record your data. Pay attention how they write your name, because when I had the interview I left the guy to write my name like Szocs instead of Szucs, that is why I have to explain this everywhere for about 2 years now.
After the interview you will get the number by post within a week and then in 4-12 weeks you will get the card but it is not really important, just the number. (One of the readers told me that you do not get the card just the number. Can anyone confirm that?)

Mit vigyek az interjúra?
Az interjúra magunkkal kell vinni:
 • útlevél/személyigazolvány
 • születési anyakönyvi kivonat (én ezt nem vittem magammal, de nem is kérték)
 • házassági, vagy élettársi kivonat
 • jogosítvány
 • tartózkodási engedély (ránk magyarokra nem vonatkozik)

What do I have to take for the interview?
You have to take your:
 • Passport/National Identity Card
 • Birth Certificate (I did not take it with me, but nobody asked for it)
 • Marriage or Civil Partnership Certificate
 • Driving licence
 • Residence permit
Hogy néz ki ez a kártya?
How does it look like?

A kártya hátulja/ The back of the card:


Ha kell segítség az NI számmal kapcsolatban:
If you need help in regarding the NI number:


Szóval most, hogy megvan a NI számunk, belemegyünk a pénzügyi dolgokba. Először is elmagyarázom a lenti táblázatot.

So now we have the NI number, we have to go into the financial things. The table below explains the NI classes and the who has pay then.

Az első oszlop az NI kategóriákat jelenti, a második pedig megmagyarázza,hogy ki tartozik abba a csoportba. :) Szóval az első csoport a Class 1, ezek azok a munkavállalók, akik többet keresnek mint £146/hét és a nyugdíj korhatár határ alatt vannak- az NI automatikusan levonódik a munkáltató által. (Ha megnézed a bérpapírodat (payslip) akkor látod, hogy Deducted- levonva: NI, Tax-Adó)
Class 1A vagy 1B: Ezt a munkáltató vonja le a munkavállalók béréből.
Class 2: Önfoglalkoztatottak (vállalkozó), nem kell fizetni NI-t ha a bevétel kevesebb mint £5595 és kap felmentést. (Ha valakit ez érdekel, szívesen utána nézek bővebben)
Class 3: Önkéntes hozzájárulás- ezt akkor fizetheted, amikor nem dolgozol és nem kapsz állami jutattásokat, tehát az NI-t te magad fizeted arra az adott időre.
Class 4: Önfoglalkoztatottak (vállalkozó) akik többet keresnek min £7605.


Gondolom legtöbben a Class 1-be tartozunk, vagy pedig abba a csoportba, amikor nem kell sem adót sem NI-t fizetni, mert a kereset nem éri el a heti £146-ot. Nálunk például egyikünk sem éri el ezt az összeget, így nem kell sem adót, sem NI-t fizetni. De amennyiben a fizetés átlépi ezt az összeget (pl. decemberi-januári fizetésem), azonnal levonják mindkettőt.

I think most of us are in the Class 1 or in the class where you do not have to pay NI and Tax because you earn less than £146. Neither me or nor Norbi earns more than £146, therefore we do not have to pay NI and Tax. However, if we earn more (like in December and January) both are deducted automatically.

De mégis mennyit fizetek ha az első csoportban vagyok?
So how much do I have to pay if I am in the Class 1? Check the picture below.
 • Ha £107 és £146 között keresel hetente, akkor nem kell fizetned.
 • Ha £146 és £817 között keresel hetente, akkor 12%-ot kell fizetned a heti bevételeden.
 • Ha a fizetésed több mint £817 hetente, akkor a £817 utáni fizetésedből 2%-ot NI-t vonnak le. Tehát ha £1000 keresel akkor £817ból 12% NI-t vonnak, a maradékból pedig 2%-ot. (Ennek még jobban utána nézek, mert nem teljesen értem)

Ha vállalkozó vagy, akkor a Class 2 vagy Class 4 szerint kell fizetned, attól függően mennyit keresel. A táblázat mutatja mennyit kell fizetni.

If you are self-employed, you have to pay Class 2 or Class 4 depending on how much you earn. The table below shows how much you have to pay.


Amennyiben vállalkozó vagy, de ugyanakkor munkavállaló is, akkor a munkáltatód fizteni a Class 1-et te pedig a Class 2 vagy Class 4-et attól függően mennyit keresel.

If you are self-employed and employed by employer in the same time, then the employer will pay the Class 1, and you as a self-employed will pay Class 2 or Class 4 depending on how much you earn.

16 megjegyzés :

 1. Szia! Épp ez után a téma után nyomozok most. Elküldenéd az email címed, mert nem írnám ki a részleteket nyilvánosan. Az enyém:kerepesi.gyongyi@gmail.com

  VálaszTörlés
 2. En nem tudom, ujabban hogy van, adnak-e kartyat vagy nem, csak annyit tudok, hogy egyszer elkevertem az enyemet, es erdeklodtem, hogy kaphatok ujat, arra azt valaszoltak, hogy nem kell kartya, eleg a szam, amit megtalalhatok pl. payslipen.
  Aztan persze elokerult valahonnan a kartyam:)

  VálaszTörlés
 3. Gyongyi: Kerlek ird le a problemat az orsolya.skinner@gmail.com-ra.
  Mariann: Igen, emlekeztem, hogy anno ezt mondtad nekem, csak meg mindig nem vagyok benne biztos, hogy csak akkor nem kapsz kartyat ha elveszited az eredeti kartyat, mert egyik olvasom azt mondta o alapvetoen nem kapott kartyat :S Egyik ismerosom jon ki ket heten belul, majd akkor meglatjuk, hogy mi a szitu, ha elobb nem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már nem adnak kártyát. Csak egy levelet küldenek ki a számmal, utána meg úgyis rajta lesz az összes payslip-en. Én márciusban jöttem ki, már akkor sem adtak kártyát. A biztonság kedvéért azért pár helyre felírtam a számot. :)

   Törlés
  2. És a levéllel gyorsult az ügyintézés is? Csak mert eyy levelet egyszerűbb megszerkeszteni, mint kártyát nyomni ezért kérdem...

   Törlés
  3. Nem tudom sajnos, remélem valaki aki olvassa a kérdésed, megírja :)

   Törlés
  4. Sziasztok. Majdnem harom eve vagyok kint. A velem nagyajabol egyidoben kijovok egyike sem kapott kartyat, aztan eleg sok ismerosom kijott mar, ok sem kaptak. Masoktol is azt hallottam, hogy a kartya megszunt.
   Remelem, ennyivel is segithettem.
   Boldog Karacsonyt mindenkinek.

   Törlés
 4. Valóban, nem adnak már kártyát, csak a levelet. :)
  Ditke

  VálaszTörlés
 5. Szia Orsy , kedves mindenki aki olvassa. Segítséget szeretnék kérni tőletek, sajnos elvesztettem a kártyámat Magyarországon, 4 éve dolgoztam kint egy hosszabb időt, majd hazatérve elkeveredett a kártya..mostanában tervezem a kiutazású újra kérdésem az lenne csupán ezt a szám él e még esetleg? Illetve honnan tudhatom meg amennyiben él? Esetleg hálás lennék ha valaki tudna szállás illetve munkalehetőséget Angliában most már nem ragaszkodom Londonhoz...eddig ott dolgoztam...
  Mailcímem: csabito27@gmail.com

  VálaszTörlés
 6. Kedves Nevtelen (Csabi?)

  En, a helyedbe azt tennem, hogy amint kijottem Angliaba, vagy bemennek a JobCentre-be vagy pedig felhivnam a Helpline-t amit leirtam a bejegyzesben. Biztos vagyok benne, hogy ki lehet talalni az NI szamodat. Nem tudom, hogy el-e meg ez a szam, de szerinem mindenkepp JobCentre vagy Helpline.
  En sajnos sem munkat, sem alberletet nem tudok, de remelem valaki ir neked, es tud segiteni.

  Udv,

  ui.: Ha kijottel es ki tudtad talalni az NI szamodat, aruld el, hogy sikerult :)

  VálaszTörlés
 7. Szia!azt szeretném kérdezni,ha igénylem kint az NI numbert akkor kapok orvosi ellátást ingyen?(heti 70 fontot fogok keresni au pair-ként),de attól még itthon kell fizetnem a TB-t(havi 6600 ft körül)?kérlek segíts!köszönöm!

  VálaszTörlés
 8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 10. Ha egyszer kapsz NI számot az örökre megmarad, ha visszajössz dolgozni évek múlva ugyanugy hasznalhatod. Nekünk így mondták a jobcenterben, kártyát mi sem kaptunk.

  VálaszTörlés
 11. Kedves Névtelen,
  köszönöm a hozzászólásodat, igen én is így tudom :)
  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)