Ugrás a fő tartalomra

Leicester
A város nevét Leszter-nek kell kiejteni, ami elvileg ellent mond az angol nyelvtani/kiejtési szabályoknak (legalábbis ahogy mi tanuljuk otthon), mivel eredetileg Leicseszternek kellene kimondani, de ezt már megszokhattuk, hiszen Derbyt is Dárbinak ejtjük és nem Derbinek, és Buxtont sem Báxtonnak ejtjük hanem Buxtonnak. Na de mindegy... Ééés akkor még nem is beszéltem arról, hogy a megyék nevében a Shire (pl.: Derbyshire) nem Sájernek ejtjük, hanem Sirnek és a Worcester szószt nem vorcseszternek hanem voszte'-nek ejtjük... Lehet ez a Midlands-i akcentus :) Ti is észrevettetek már ilyen hasonló kiejtési furcsaságokat?

Leicester megyeszékhelye Leicestershire-nek és fontos kereskedelmi és ipari központ. 330ezren laknak a városban- a legmagasabb a régióban-, míg 480ezren Leicester vonzáskörzetében, ezzel kiérdemelte a 10. legmagasabb népességgel rendelkező angol város címét. Meg kell említenem, hogy Leicesterben két buszpályaudvar van, a Haymarket és a St Margaret. Ez azért fontos, mert amikor én mentem, nem tudtam, hogy két buszpályaudvar van, tehát így sikerült elkeverednem. (forrás: Angol nyelvű wikipedia)

Leicester is a county town of Leicestershire, and it is a very important commercial and manufacturing hub. The population is 330,000 people in the city- the highest in the region-, whilst 480,000 people in the wider Leicester Urban Area, making Leicester the 10th biggest English city. I have to mention that there are 2 bus stations: the Haymarket and St. Margaret. This is important because when I have been in Leicester I was not aware of this, so I got lost. (Source: Wikipedia)

Leicesterben még májusban jártam, interjúra mentem kétszer is, ezért nem volt sok időm képet készíteni, de párat azért sikerült. Nekem valamiért nagyon tetszett a város, talán lehet azért mert nyüzsibb mint Derby. Leicester tőlünk 25-30 perc vonattal (van közvetlen busz is Derbyból), ami elég jó, habár a jegy általában olyan 15-20font oda-vissza.

I have been in Leicester in May, I went to an interview two times, so I did not have much time to take photos, but I show you some. I do not know why but I loved the city, probably because it is busier than Derby. It is around 25-30 min by train (there are direct buses from Derby as well) which is really good, however the return ticket is about 15-20pounds.

 Ez a vasútállomás, ami a belvárosban van/This is the train station which is located in the city centre
 Leicester Piac/Leicester Market
Haymarket Toronyóra Emlékmű/Haymarket Memorial Clock Tower
Voltatok már Leicesterben? Ha igen, nektek tetszett?
Have you been in Leicester? If so, did you like it?

Megjegyzések

 1. Kiejtési furcsaságok: Gloucester - Glószter, Reading(város) - Reding(nem ríding), Marlborough - Móbra, Salisbury -Szószbury. Most csak ennyi jutott eszembe és ezek mind helynevek. De vannak egyéb furcsaságok is, ugy-e... :)

  VálaszTörlés
 2. Haha Emi, ez nagyon jó :) Éééés tényleg, nem csak ez a furcsa itt Angliában. Vagyis nem furcsa, mert ez biztos normális dolog, csak nekünk érdekes :D

  VálaszTörlés
 3. ha már furcsaságokról van szó,nekem már a vehicle szónál megakadt a nyelvem:D.Valahogy mindig "vihájköl"-nek szerettem volna ejteni:D.Nagyon tetszenek a képek:).Pussz

  VálaszTörlés
 4. Ahány felé megy ebben az országban az ember mindenhol el kell sajátitani a helyiek privát szókincsét. Csak kicsit őrjitő. :-))

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. Rogton itt van az "one", ami fogalmam sincs, hogy lett "van":)
  Vagy pl. a lettuce, ami letisz-nek ejtendo.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.