Menu

2013. július 15., hétfő

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Az ideiglenes jogosítvány azért szükséges, hogy le tudd tenni a KRESZ vizsgát és ki tudj menni forgalomba vezetni. Az ideiglenes jogosítvány érvényes motorra, robogóra és autóra. Ennek az ára: £50 (frissítés: most már £34) és itt lehet megigényelni. 16 éves kortól lehet robogót és motort vezetni és 17 éves kortól autót.
Ami érdekes, hogy amint megkapod az ideiglenes jogosítványt, vezethetsz forgalomban (mindenféle vizsga nélkül) amennyiben a következő feltételek teljesülnek:

You need the provisional driving licence to be able to go for a Theory test and to practise driving. You can have the provisional driving licence for motorbike, moped, and car. It costs £50 (update: it is £34) and you can apply for it here. You can drive moped and motorbike when you are 16, and you have to be 17 to drive a car.
The difference here than in Hungary is that as soon as you get the provisional driving licence, you can drive (without passing any exams) if the following criteria meet:

 • Van biztosítás a te neveden az autóra (csak te vezetheted): A biztosítás itt úgy működik, hogy személyre és autóra kell kötni. Azaz, hiába van a Norbinak biztosítása az ő nevén a mi autónkra, nekem külön kell kötnöm egy másik biztosítást az én nevemre és ugyanarra az autóra- így a biztosítás olcsóbb lesz, mert így én vagyok a második biztosított arra az autóra. Tehát, ez nem úgy működik mint otthon, hogy bárki beülhet a kocsiba mert a biztosítás csak autóra kötött. Nem, itt emberre is. Ha a családban több autó van és több sofőr, akkor mindenki megköti a biztosítást arra az autóra, amit valószínüleg vezetni fog. A biztosítás összege attól is függ, hogy ki hány autóra köt biztosítást (és még nagyon sok dologtól függ). Ha erről érdekelne titeket több információ, akkor írjátok meg a komment részben.

  You have insurance under your name (only you can drive it): The insurance is a bit different than at home. You have to make an insurance under your name for the car. I mean, however Norbi has insurance on his name for our car, I have to buy an insurance on my name to be able to drive the same car- the insurance will be cheaper for me, because I would be the second driver. So it doesn’t work like at home, when anybody can drive any car, because the insurance has to be under your name for that particular car. If there are more cars and more drivers in a family, then everybody has to have a separate insurance for those cars what they will drive. The price of the insurance depends on how many car you will drive (and on other circumstances). If you want more information about this, let me know in the comment box.
 • Ül melletted egy olyan személy, akinek minimum 3 éve teljes jogosítványa van.

  Someone sit next to you, who has minimum 3 years full driving licence.
 • Elől és hátul kell lennie egy L matricának (L Plate) az autón, ez azt jelenti, hogy tanuló vezető vezeti az autót.

  L plates must be displayed on the front and the rear of the vehicle, it means you are a Learner.

 • Nem lehet autópályán vezetni.

  You are not allowed to drive on a motorway.
Ennek köszönhetően nagyon drága a biztosítás fiatal kezdőknek, akár lehet évi £4-5000/év.

The consequence of this is that the insurance can be really expensive for new, young drivers, approx.  £4-5000 a year.

A jogosítvány két részből áll: egy műanyag kártyából és egy igazoló lapból. Lásd a képen.

Frissítés 2016.05.22: 2015 júniustól már nem adnak igazoló lapot és a meglévőt is meg lehet semmisteni akkor ha a jogsid műanyag kártyából van. (Amennyiben 1998 előtt szerezted a jogsidat és csak igazoló lapod van, nincs kártyád, ebben ne dobd ki a papírt) Több információért kattints az Kormányzati honlapra (angol nyelvű). 

The driving licence made up from two parts: a plastic card and a data sheet, called Counterpart Driving Licence. See the picture.

Update 22.05.2016:
From June 2015 you do not get the paper Counterpart and you can destroy it if you only have a card based driving licence. (If you got your licence before 1998 and you only have a paper licence not a card, then do not throw the licence away) For more information click to the Government website


A KRESZ-t, otthon is illetve tanfolyam keretében is lehet tanulni, erre nincsen kötelező előírás. Általában a legtöbb könyvesboltban lehet venni KRESZ könyveket. Okostelefonra is lehet letölteni (némelyiket pénzért, de van ingyen is) gyakorló programokat. Érdemes előre lefoglalni a vizsga időpontját, mert nagyon hosszú a várólista, addig meg lehet tanulni otthon. Ezzel párhuzamosan, akár még a vizsga letétele előtt is el lehet kezdeni a vezetéstanulást oktatóval (vagy amint az előbb említettem, egy olyan személlyel akinek van 3 éves jogsija). Elsősegély tanfolyamot nem kell megcsinálnod, és nincs kötelező, vezetési óraszám sem. Annyit vezetsz amennyit akarsz, csak menj át a vizsgán.

You can learn the Theory of driving at home or in a course, there is no obligation for that. You can buy the books in most bookshops. You can also download applications (for couple of pounds or for free) to practise the Theory. It worths to book the appointment for the Theory Test first, because the waiting list is really long, until then you can study at home. In the same time, before passing any Theory test, you can start learning to drive with an instructor (or as I mentioned before with a person who has minimum 3 years driving licence). You don’t need to take first aider course (like in Hungary) and there is no minimum hours of driving. You can drive as much as you want, you just have to pass the test.

67 megjegyzés :

 1. helló.én most szeretném kiváltani az ideiglenes jogsit itt Angliában.Az lenne a kérdésem,hogy nem itt,hanem otthon Magyarországon szeretném letenni a jogsit.Szóval ennek ellenére is kiválthatom itt az ideiglenest?(itt csak megtanulni szeretnék vezetni,mivel nincs lehetőségem annyi időre hazamenni)

  VálaszTörlés
 2. Szia Henrietta,

  Persze, hogy itt is kiválthatod az ideiglenes jogsit, aztán eldöntheted hol tanulsz meg vezetni. Ahogy elmondtad itt kiváltanád az ideiglenes jogsit, itt megtanulsz vezetni de otthon vizsgázol? Jól értettem?

  Szerintem ez sem anyagilag sem időben nem éri meg. Otthon le kell tenned az elsősegélyt, a KRESZ vizsgát (+ el kell járnod tanfolyamra) + minimum óraszámot kell vezetned + még a forgalmi vizsga. Tehát ez sztem több hónap. Azt meg nem gondolnám, hogy beszámítják az itteni vezetési óráidat.
  Itt Angliában pedig le kell tenni a KERSZ vizsgát (nem vagy köteles elmenni tanfolyamra) és annyi órát veszel amennyire szükséged van, hogy átmenj a forgalmi vizsgán.

  Üdv,
  Orsy

  VálaszTörlés
 3. sziA, Hogyan müködik kresz vizsga ? és a forgalmi? és ha nem perfect az angolom hogyan tudom itt lerakni ? köszi előre is :)

  Petra

  VálaszTörlés
 4. Szia Petra,

  Hétvégén írok ezekről bővebben, de a KRESZ vizsga számítógépes kvíz-szerű mint otthon+ van egy veszélyfelismerési videós feladat. A forgalmi: 40 percet vesz igénybe, és ugyanolyan mint otthon. Ha megtanulod a szakkifejezéseket, akkor biztosan fog menni :)

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 5. En otthon rakom le mert 3 het alatt megvan
  Az elmeleti reszet barmikor megirhatod 180 napon belul a forgalmihoz kepeset.
  De van lehetoseg bemesz es megirod szevasztavasz modszerral is vagy gyorstanfolyammal ami ket nap.
  A forgalomhoztobb ido kell, kb 2-3het. Most nem szamolom bele az oktobertol eletbe lepo uj szabalyt, de ketlem h magyahonban nem mukodne a korrupcio az ido es a kilometer csokkentesere ezenfelul az oktatoknak sem erdeke h agyonhasznaljak az autokat.
  Az arak
  Anglia 1500£
  Mo 350£ repulojeggyel egyutt
  Sztem egy hazaugrassal vagy nyaralassal egybekotott autovezetes a legjobb valasztas.
  Igaz addig is van angliai koltseg.
  Angol jogsi atvaltasanal meg automatikusan kapsz A motorlicencet azon lehet sporolni szinten akit erdekel.
  Extra koltseg az atvaltas csak.

  VálaszTörlés
 6. Kedves Névtelen,

  Én nem értek egyet azzal, amit leírtál, ugyanis:
  Véleményem szerint nem korrupció árán kell megszerezni a jogosítványt.

  Nem értem, hogyan számoltad ki, az Anglia 1500 és Mo 350fontos jogosítványt?
  A párom itt Angliában összesen 600 fontot fizetett vizsgákkal együtt.
  Kb. 4 éve otthon egy jogosítvány mindennel együtt olyan kb. 100-120ezer Ft között mozgott, tehát gondolom ez azóta csak drágult. Máris meghaladtuk azt az összeget amit te írtál.

  + Ki kell venned szabadságot ha haza mész, ami minimum 28nap/év, tehát akkor jobb esetben ezt mind fel kell használnod a jogsi miatt. Ha nincs elég szabadságod, akkor pedig ismét pénzt veszítesz, hiszen addig is meg kell valahogy élni...
  A repülőjegy általában -időszaktól függően- minimum 100font oda-vissza.

  Üdv, Orsy

  VálaszTörlés
 7. üdv érdeklödnék hogy miként juthatnák hozzá az ideiglenes jogositványhoz magyarországrol? vagy angliában hol és hogyan lehet igényelni? menyi idö mire megkapom? és mibe kerül?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magyarországról nem tudom hogyan lehet jelentkezni. Itt Angliában, a postán van formanyomtatvány, vagy ezen a kormányzati honlapon is megigényelheted: https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence
   Szerintem kb.1-2 hét mire kézbe kapod, 50fontba kerül.

   Törlés
 8. Sziasztok. Baratnom most tette le a theory tesztet meg a hazzard protection-t es az lenne a kerdesem, hogy mi szukseges ahoz hogy most en elkezdhessem ot vezetni tanitani? A biztositas megkotve, a jogsim 3 evnel regebbi,L betu megvan, de olvastam olyat,h 2 tukor kell a kocsiba, illetve iden volt valltozas es most van P1,P2 kategoria is, meg kulonbozo szinu L ill P betuk amit ki kell tenni... Errol szeretnek toletek aktualis informaciot kerni.
  Koszi :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezen a kormányzati honlapon csak azt írja, hogy biztosítás kell, 3 évnél régebbi legyen a jogsid, és az L betű.
   https://www.gov.uk/driving-before-you-have-full-licence

   Törlés
 9. Sziasztok, ha jol ertelmezem, akkor, ha meg kapom az ideiglenes jogositvanyt akkor nem csak szemely autot vezethetek? marmint pl. a segedmotornal ez hogy mukodik?

  VálaszTörlés
 10. sziasztok. a motoros resze rdekelne engem is. :) pl ideinglenes jogsival robogoval mehetek? :)

  VálaszTörlés
 11. Szia kedves Névtelen és Antal

  Én úgy értelmezem a forrás alapján (https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence) hogyha meg van az ideiglenes jogsi, akkor az jó autóra, robogóra és motorra is.

  Más információm nincs erről sajnos :(

  Üdv: Orsy

  VálaszTörlés
 12. koszi. es ugye ez 3 honapos csak? :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mi az, hogy 3 hónapra van? Hol olvastad ezt?

   Törlés
 13. Koszi, En mar abban a fazisban tartok, hogy meg igenyeltem egy form-ot a DVLA-tol amit majd kitoltve el kell nekik kuldeni, van nehany dolog ami mar a regisztracional felmerult... Elsore, hogy 1 ev itt tartozkodas szokseges...es csak x Napot lehettel ez ido alatt Kulfoldon...(pontosan nem emlekszem) itt mar utalni kelett az 50£-t nekik, de ha barmilyen okbol Te nem felelsz meg, ez az osszeg uszik.., hat egyenlore ennyit tudok.. ha lesz bovebb infom meg osztom a tapasztalataimat veletek, Udv :Roland ( Az utolso Nevtelen voltam)

  VálaszTörlés
 14. Kedves Orsy,

  Hamarosan szeretnek hozzafogni a jogositvany megszerzesehez, de ezen az oldalon van egy olyan pont, hogy fel kell mutatnom bizonyitekot 3 evi kint tartozkodasrol.
  Ez igy egy kcisit visszavesz a dolgobol, a Te oldaladon ez nincs emlitve es nem is ertem ezt a kriteriumot.
  "Are able to produce evidence of residence for the previous 3 years"
  http://www.drivingtesttips.biz/learning-to-drive.html

  Valaszod elore is koszonom,
  Izzy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Izzy,

   Megnéztem a kormányzati honlapon, és igen, sajnos igaz a hír. 3 éve kint kell tartózkodni Angliában, és ezt igazolni is tudni kell. Szerintem ez január 1-jével lépett érvénybe, mert amikor ezt a bejegyzést írtam még nem volt ez követelmény.
   Itt olvashatsz a követelményekről: https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence

   Amúgy nem látom a logikát, miért kellett ezt is beletenni a kritériumok közé.

   Üdv: Orsy

   Törlés
  2. Izzy, ha irsz egy Emailt nekem akkor meselek errol... nekem mar meg van a provisional (jonas.roland90@gmail.com)

   Törlés
  3. Roland akkor megis rendben ment minden es megkaptad? Akkor jo :)
   Eddig ha jol tudom nem volt kriterium az, hogy minimum 3 eve itt kell elni. Erdekes ezt miert hoztak be :(

   Törlés
  4. Roland: Ha van tobb informaciod errol, orulnek ha esetleg meg tudnad osztani itt is, hogy minel tobb emberhez eljusson. :)

   Törlés
  5. Igen, meg kaptam, az a lenyeg, hogy az elmult 1 evben 180 nap korul lehettel Anglian kivul, de nem jarnak nagyon utanna, (Tapasztalat..) Tulajdon keppen semmi igazolast nem kernek errol..., mikor kesz a regisztracio a DVLA-nel, utanna Postaznak egy Form-ot amit ki toltve vissza kell jutattni hozzajuk, Passportal, vagy az en esetemben Magyar ID-val... es varni..... hogy elbiraljak es ki kuldjek az ideiglenes jogositvanyt, nekem kb 1 honap volt, de ebbe bele estek az unnepek is.. az ID-t kesobb kuldik vissza mint ahogy megjon a jogsi, ne ijedjen meg senki.. de ez le is irjak, hogy ha ket hettek kesobb sem erkezik meg akkor fel kell venni veluk a kapcsolatot. A seged motorrol meg annyit, hogy hiaba van fel tuntetve azt meg nem lehet vezetni, ahoz mar reszt kell venni egy trainingen, azt nem tudom, hogy kell-e utanna vizsgazni vagy sem. Remelem Tudtam segiteni azoknak akik meg nem kezdetek bele a dologba

   Törlés
  6. Sztem egészen eddig egy évig kellett kint élni Angliában, de most már felemelték 3 évre (aztán ahogy írtad, nem biztos, hogy ezt le tudják ellenőrizni)

   Köszi szépen Roland az info dús kommentet :)

   Törlés
  7. Szia Orsy!

   Szeretném megkérdezni, hogy le tudják-e ellenőrizni hogy mióta lakok itt? Mert most kezdtem volna megigényelni az ideiglenes jogsit de oda van írva hogy 3 éves kinntartószkodás szükséges! :( várom válaszod

   Üdv: Gergő

   Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  10. Gergo Pinter, Igaz En nem Orsy vagyok, de annyit hozza fuznek, mintahogy en mar le irtam, nem feltetlen jarnak utanna, tapasztalatom szerint.. de ez nem azt jelenti hogy biztos igy van...

   Törlés
  11. Szia Gergő,

   A blogger 3szor jelenítette meg a kommenteted, ezért 2-őt kitöröltem.

   Üdv: Orsy

   Törlés
  12. Nem kell három évre visszamenőleg angliai cím, hanem meg kell adnom visszamenőleg 3 évre a címedet. Bárhol is laktál. Angliában standard dolog megkérdezni 3 évre visszamenőleg, hogy hol laktál, de az ettől független, hogy annak 3 év Angliának kell lennie. A jogosítványnál ilyet nem írnak. Én is úgy kaptam jogosítványt 2014-ben, hogy még nem laktam itt 3 éve.
   Amikor házat vettünk, akkor a lakáshitelhez a legtöbb bank valóban 3 éves angliai tartózkodást kért, de ha belegondoltok, az az egyik legfajsúlyosabb dolog, amit igényelhettek, szóval ez valahol érthető is. A férjemnek éppen nem volt még meg a 3 év, de találtunk olyan bankot, aki csak 2 évet kért, és megkaptuk a hitelt.
   A lényeg az, hogy pontosan mindig arra van szükség, ami le van írva. Tehát, ha leírják, hogy 3 év address history, az pont ezt jelenti. Nem kell hozzágondolni, hogy 3 év angliai :)

   Törlés
  13. Kedves Névtelen,
   Köszönöm a kommentedet. Igen, megnéztem most már nincs odaírva, hogy angliai cím kell visszamenőleg 3 évre. Anno még az volt, de így is ki lehetett játszani. Valóban, most már csak meg kell adnod hol laktál az elmúlt 3 évben ami nem kell, hogy Anglia legyen feltétlenül.
   Üdv: Orsy

   Törlés
 15. Roland, Köszönöm azért remélem nem ellenőriznek le mert akkor úszik 50 font

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gergő és Roland,

   Nem tudom mennyire ellenőrzik le, mennyire tudják visszakeresni hol laktál és mennyi ideig és, hogy nincs meg a 3 év.

   Talán nem tudják leelleőrizni az országba lépésed dátumát. De lehet kérnek bizonyítékot arról, hogy hol laktál eddig.

   Egyébként szerintem ha nincs meg a 3 év és kiderül, akkor visszakapod az 50fontot.

   Ha esetleg kapsz valamilyen választ, lennél szíves megírni itt kommentben?

   Köszönöm szépen

   Üdv: Orsy

   Törlés
 16. igen persze! :) és köszönöm a válaszod :)

  VálaszTörlés
 17. Sziasztok! :)

  Szeretném megkérdezni hogy az ideiglenes jogsival vezethetek 50-125ccm-es motort? munka miatt kéne !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Gergő,

   Ezt a linket találtam: https://www.gov.uk/driving-licence-categories és megnéztem az ideiglenes jogsim. Ez alapján az AM és az A típusú motorokat vezethetem.

   Hogy 50-125cc-s motort vezethess ahhoz kell egy CBT tréning is, az ideiglenes jogsin kívül, ha jól értelemezem. Itt tudsz róla több információt olvasni: http://www.passmasters.co.uk/cbt

   Üdv: Orsy

   Törlés
  2. Kedves Orsy! Köszönöm a segítséget! :)

   Üdv: Gergő

   Törlés
 18. Szia Orsy.
  Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy mennyi idom van lerakni a kressz vizsgat angliaban hogyha mar megvan az ideiglenes jogsim?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Zsolt,
   Szerintem nincs lejárati dátum, ha csak nem az ideiglenes jogsin van egy dátum. Próbáltam rákeresni, de nem találtam semmit, szóval szerintem van időd :D
   Azt tudom, hogy KRESZ után van x időd megcsinálni a Forgalmit, de sztem nincs kikötés, hogy mennyi időd van megcsinálni a KRESZ-t.

   Üdv: Orsy

   Törlés
 19. Szia Orsy!
  Lehet buta kérdés de ha én elpostázom nekik a személyim mivel igazolom magam amíg vissza nem kapom? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Adelaide,
   Én előtte lefénymásoltam a személyim, az elég lehet szerintem. Vagy ha nagyon izélnek akkor felhivhatják a DVLA-t és akkor megkérdezhetik tőlük, hogy tényleg ott van-e....
   De nem hiszem, hogy ebből baj lenne :)
   Üdv: Orsy

   Törlés
 20. Én februárban igényeltem meg és meg is kaptam. Februárban volt másfél éve hogy kint élek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem sem veszik annyira komolyan a 3 év itt tartozkódást, hiszen amúgy sem tudják leellenőrizni....

   Törlés
 21. szia orsi nekem az lene a kerdesem hogy nekem is meg van a az ideglenes jogositvanyom es az ideglenes jogsival vezethetek e magyarorszagon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   Elméletileg nem, de egy rendőr ismerősöm nem ismerte fel, hogy ez csak tanuló jogsi.
   De azért tanulj meg előtte vezetni! :)

   Törlés
 22. hello es meg az lene a kerdesem hogy evel az ideglenes jogsival magyarorszagon nem veztethetek elvileg ha pl meg alitna engem egy rendor akor mit kelene mondanom a jogsival kapcsoladban mert en othol vezetem. ultem mar volan melet hogy ebol nem e lene nagyob problemam magyarorszagon mert van othol egy ismerosom akinek ez a ideglenes jogositvanya van es o vezt is othol mar lasan 1 eve

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem vezethetsz ideiglenes jogosítvánnyal Magyarországon. Úgyhogy ebben nem tudok többet segíteni.

   Törlés
 23. szia azt szeretnem meg kerdezni hogy en az apam kocsijaval jarhatok e ugy hogy o ul meletem es hogy muszaj e ugy is kotni nekem is bisztositast a nevemre az o autojara ha nevunk egyforma

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kell neked is külön biztosítás, hiszen a születési dátumotok nem ugyanaz. + Angliában kötelező mindenkinek külön járművenként biztosítást kötni. Ha biztosítás nélkül vezetsz és lebuksz, több 100 fontos bírságot kapsz és eltilthatnak a vezetéstől.

   Törlés
 24. miert nem valaszolsz a kedeseimre kerlek irj

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mert dolgozom és nem értem rá az elmúlt pár hétben.

   Törlés
 25. Szia Orsy.Esetleg tudnál e nekem abban segiteni ha ma kimennék angliába hova kellene mennem mit kellene kérjek/mondjak hogy megkaphassam az ideiglenes jogositványomat? és kell e nekem angol lakcim ahhoz? vagy nyugodtan haza jöhetek és várhatom itthon is?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Névtelen,

   Az új szabály értelmében 3 éve itt kell tartózkodnod, hogy megigényelhesd az ideiglenes jogosítványt. Tehát igen, itt kell laknod.

   Üdv: Orsy

   Törlés
 26. Szia kedves Orsy!
  Nem tudom nezèzed még-e az oldalt de lenne egy buta kérdésem amit nem tudtam megállapítani a commentekből. Szoval ha én most meg igényelem a DVLA oldalárol a forma nyomtatványt es miutan vissza kuldom nekik kitöltve az 50 fontot is befizetem nekik megkapom akkor az ideiglenes jogsit. Eddig tiszta. Azonban az kicsit homályos még hogy miutan meg van az ideiglenes jogsim én azzal vezethetek-e akár masnap barmilyen járművet bármifele vizsga nelkul? Ha igen mit? Vagy ha meg van az ideiglenes jogsi az csak van akkor és az utan kell elkezdeni valamilyen kategoriából vizsgát tenni?
  Előre is koszonom valaszod.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Pisti,
   Igen el tudsz kezdeni vezetni pl autót, de kell, hogy melletted üljön valaki akinek legalább 3 éves a jogsija. Autót, robogót és motort tudsz vezetni az ideiglenes jogsival. Ennek még jobban utána kell nézzek, mert nem vagyok benne biztos.

   Törlés
 27. Asz idénleges jogsival lehet magyar orszàgon veszetni

  VálaszTörlés
 28. Szia és ezt hány évesen lehet meg igényelni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   16 éves kortól vezethetsz robogót és motort és 17 éves kortól autót.

   Törlés
 29. Szia . Engem az érdekelne ha liváltom ezt az ideiglenes jogsit akkor járhatok 50ccm-s motorral?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia MArch John

   Ezt a linket találtam ami a különböző jogsi kategóriákról ír: https://www.gov.uk/driving-licence-categories

   Hogy 50-125cc-s motort vezethess ahhoz kell egy CBT tréning is, az ideiglenes jogsin kívül, ha jól értelemezem. Itt tudsz róla több információt olvasni: http://www.passmasters.co.uk/cbt

   Törlés
 30. Az lenne s kérdésem.Én szeretném kiváltani az ideiglenes jogosítványt a motor vezetéséhsz.Mivel itt nem autóról van szó.Itt mjnt biztosítás 1 évre mennyivel lehet számolni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Tymba,

   Sajnos ezt nem tudom, de találtam pár oldalt ahol tudsz kérni árajánlatot:
   Go Compare Motorcycle Insurance
   Money Supermarket
   Compare the Market.com

   Törlés
  2. szia orsi azt szeretnem kerdezni hogy az L betut csak akkor kell kirakni a kocsira ha az vezet akinek ideiglenes jogsija van? vagy mindig rajra kell lenni az L betunek kosz

   Törlés
 31. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)