Ugrás a fő tartalomra

KRESZ vizsga Angliában/Theory test in UK

A múltkor írtam egy bejegyzést az Ideiglenes jogosítványról. A mai bejegyzésben az brit KRESZ vizsgáról lesz szó.
Earlier I wrote a blog post about the Provisional Driving Licence. Today I will write about the British Theory test. 
Kezdjük azzal, hogy itt nem kell elsősegély vizsgát csinálnod, és nem kell orvosi igazolás sem a vezetéshez.
A lenti videóban elmagyarázzák, hogy mit kell tenned mielőtt vezetni tanulnál (ideiglenes jogosítvány, megfelelő fizikai alkalmasság, pl. hogy el tudj olvasni egy rendszámtáblát 20 méterről)

To start with, you do not have to do a first aid test and you do not even need a doctor certificate to start driving. 
In the video below they explain what you have to do before you start to learn driving (provisional driving license, be phisically fit eg. to be able to read a registration plate from 20 metres)
Az itteni KRESZ vizsga (azaz Theory Test) két részből áll. Először is 50 feleletválasztós (multiple choice) kérdésre kell válaszolnod, egy érintő képernyős számítógépen 57 perc alatt. 43 pontnál már átmentél, tehát összesen 7 hiba pontod lehet. Egy- két kérdésnél előfordulhat, hogy több helyes válasz lehetséges, ezt külön megjelölik neked.
A lenti kép bemutatja a feleletválasztós kérdés típust.

The Theory test consist two parts. Firstly you have to answer to 50 multiple choice questions on a touch screen computer within 57 minutes. The pass mark is 43, so you can make 7 mistakes. There will be couple of questions where you have to choose more than 1 correct answers which is marked in the question.
The picture below demonstrates the multiple choice test.


A lenti videóban elmagyarázzák, hogyan készülj fel a KRESZ-re és, hogy milyen maga a teszt.
The video below explains how to prepare for the test and how the test looks like.

Ezekre a kérdésekre felkészülhetsz könyvekből, számítógépes programokkal, vagy pedig ha van okostelefonod, már arra is lehet letölteni alkalmazásokat. Én az AA Autós Iskolánál (Driving School) tanulok, és például tőlük megkaptam a legfrissebb KRESZ könyvet (The Highway Code- lásd kép lejjebb). Mint azt már írtam ebben a blog bejegyzésben, itt nem kell megcsinálni a KRESZ-t előre, ettől függetlenül is vehetsz órákat az oktatótól (természetesen a forgalmi vizsga előtt meg kell lennie a KRESZ-nek). Ez azért nagyon jó, mert miközben vezetni tanulsz, tanulod a KRESZ-t a gyakorlatban is, és így egyszerűbb lesz a vizsga.

You can prepare for the test by reading theory books, using computer programs, or if you have a smartphone, you can download apps to it. I am with the AA Driving School and they gave me the most updated Highway Code. As I mentioned in this post, you do not have to do the theory test before learning to drive. This is really good because while you are learning to drive, you learn the theory in practise, so the test will be easier for you.

Én még nem csináltam meg a vizsgát, de már tanulok rá (sőt már meg is volt az első vezetési órám). A telefonomon vannak alkalmazások (veszélyfelismerési, KRESZ kérdések, és közlekedési táblák) továbbá olvasom a Highway Code-ot. (A Highway Code-ot megtalálod a Kormányhivatal oldalán, ingyenesen használhatod. Kattints ide.)

I have not done the test yet, but I have started learning it (moreover I already had my first driving lesson). I have some applications on my smartphone (hazard perception, theory questions and highway code signs) and I read the Highway Code. (You can find the Highway Code on the Government's website for free. Click here.)A második része a vizsgának a veszélyfelismerési (Hazard Perception) teszt. Ez otthon nem ismert, ezért beraktam erről egy videót, és el is magyarázom pontosan, hogy mi ez.
Szintén a számítógépen kell csinálni a tesztet, a feleletválasztós kérdéssor után. Összesen 14 videó fogsz látni, egy sofőr szemszögéből. Mindegyik videó tartalmaz legalább egy komoly veszélyhelyzetet (egy elhárítandó veszély, ahol közbe kell avatkoznod), de lesz egy, amelyik kettő veszélyhelyzetet fog tartalmazni. Tehát a teszt lényege, hogy felismerd azt a szituációt, amikor meg kell előznöd egy lehetséges balesetet.

The second part of the test is the Hazard Perception test. I will demonstrate the tasks with pictures, and I also put a video for a better understanding.
So you still have to do this test on a computer after the multiple choice test. Altogether you will see 14 videoclips from a drivers point of view. Each video consist one major hazard, but there will be one, which includes two major hazards. So the point of the test is to make sure you can avoid a potential accident by recognising a hazardous situation.

Szóval elindul a videó, "ülsz" az autóban és fel kell ismerned a lehetséges veszélyt az utcán minél hamarabb. Amint észrevettél egy lehetséges veszélyhelyzetet, klikkelned kell az egérrel. Minél előbb veszed észre, annál több pontot kapsz.

So the video starts, you are "sitting" in the car and you have to recognise any potential hazard on the street as soon as possible. When you recognised the hazard, you have to click with the cursor. The sooner you see the danger, the more points you get.


A lenti képeken látszik, hogy hogyan működik a teszt. Ha messze meglátod a kikanyarodó autót (piros karikával jelölt) ami veszélyt okozhat, akkor klikkelsz az egérrel, és máris megkaptad a maximális 5 pontot erre a feladatra.
On the picture below you can see how the test works. If you see the turning car in the distance (marked with red circle) what could be a potential hazard, you click with the cursor and you got the maximum 5 points for this task.
Ha egy kicsit később veszed észre a veszélyt, akkor már csak 4 pontot kapsz.
If you see the hazard a bit later, then you will get 4 points.
Ha még később akkor már csak 3 pontot kapsz.
If you see more later then you will receive 3 points.
Majd 2-őt
And then 2
Legvégül 1 pontot
Finally 1 point

A lenti videón pontosan elmagyarázzák a Veszélyfelismerési teszt lényegét, és be is mutatják, hogy milyen lesz a teszt.

The video below exactly explains the point of the Hazard Perception test, and demonstrates how the test works.

Remélem tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel. Ha bármilyen észrevételed van, esetleg itt Angliában csináltad meg a KRESZ vizsgát, írj kommentet, szívesen olvasom.

I hope I could help with this post. If you have any comments, or if you have done your theory test in UK, write me a comment, I will happily read it.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.