Ugrás a fő tartalomra

Munkakeresés Angliában / Looking for a job in England

A legutóbbi munkakereséses bejegyzést még 2012-ben írtam, tehát ráfér egy kis frissítés.
I wrote the last post about looking for a job in 2012, so it needs an update.

Bemásolom amit a múltkori bejegyzésben írtam mert még mindig érvényes:
I will copy what I wrote in the last post because it is still valid:
 • Közepes angol tudás kötelező. Ha nem tudsz angolul, akkor maradj még otthon, és kezdj el angolt tanulni. Ebben a bejegyésben írtam pár tippet arra, hogyan tanulj angolul. Intermediate level of English is essential. If you cannot speak English, stay at home, and start learning English. Here is a post about how to learn the language.
 • Alap tőke. Pénz nélkül sem érdemes eljönni otthonról, hiszen nem tudhatjuk mikor lesz munkánk. (Nekem a második héten sikerült munkát találnom, de hallottam olyanról is aki fél év után sem talált semmit) Money. Do not come without money, because nobody knows when will you get a job. (I got after 2 weeks, but I heard that someone could not find a job after 6 months.)
 • Készülj fel arra, hogy itt sem minden jó. Az ügyintézés nagyon lassú, az albérlet drága, és van, hogy itt is 10-12 órát/ vagy több műszakban kell dolgozni, a bejárás körülményes lehet és drága. Prepare yourself that not everything is good here. Administration is very slow, housing is very expensive and sometimes you have to work 10-12 hours/ or in different shifts and commuting can be difficult and expensive.
 • Tapasztalataink szerint a magyar diplomát általában nem fogadják el, kivétel ha az otthoni cég irányít ki Angliába vagy esetleg orvos, mérnök képesítéssel rendelkezel. De! ez ne tántorítson el, nem veszíthetsz semmit, jelentkezz olyan munkára amilyenre szeretnél, lehet, hogy elfogadják a diplomádat és az otthoni munkatapasztalatodat.Based on our experiences usually employers do not accept Hungarian degrees, except if your company (from Hungary) send you to England or you have a degree as a doctor or engineer. But! this should not let you down, you cannot lose anything if you apply for a job you really like, they might accept your degree and work experience you gained at home.
A lenti táblázatban láthatjátok az idei minimálbért ami 2014 októberétől 2015 októberéig érvényes. A minimálbérből nem adózol, csak TB-t fizetsz. Az adókról itt írtam már egy bejegyzést, a TB-ről pedig itt.

The table below shows the minimum wage for this year which is valid from October 2014 to October 2015. You do not have to pay tax from it, you only pay NI. I wrote a blog post about taxation here, and about national insurance (NI) here.Hogyan keressünk munkát?
 • Először is kell egy önéletrajz, amiről már írtam itt 
 • Készítsd fel magad az adott munkakör jellemző szavaira és egy esetleges interjú kérdéseire. Erről itt láthatsz egy bejegyzést, és itt egy telefonos interjú kérdéseit.
 • Itt Angliában nagyon népszerű a LinkedIn. Talán úgy lehetne összefoglalni, mint egy szociális média eszköz ahová a munkatapasztalataidat, projekteidet, munkával kapcsolatos fotóidat töltheted fel. Munkáltatókkal is felveheted a kapcsolatot, sőt találhatsz álláshirdetéseket is az oldalon. Az én profilomat itt találod.
Jól olvasd át a munkaszerződésed mielőtt aláírod. Erről itt írtam bejegyzést.
How to find a job?
 • First of all you need a great CV. I wrote a post about it here
 • Learn the relevant words for that specific job role, and prepare for interview questions. Here you can read some questions for telephone interview, and here there are some tips for face to face interview.
 • Here in England LinkedIn is really popular. I could summarise it as it is a social media tool for professional purposes. You can upload your work experience, projects, any work related photo. You can get in touch with employers and also you can find job advertisement on the site. You can find my profile here.
Read through your employment contract before you sign it. I wrote a blog post about it here.

Többféle módon lehet keresni munkát:
You can look for a job in many different ways:
 • Regisztrálni munkaközvetítő ügynökségeknél:
  Minden városban vannak munkaközvetítő ügynökségek, angolul employment agency. Ha a Google UK-ra beírod ki fogja adni a találatokat az adott városban. Például itt Derbyban van az Orbital, Adecco, GI Group, Right4Staff, Extrapersonnel, Key Personnel Solutions, Frontline Recruitment, Shortterm stb. 
  Tudd, hogy milyen állás érdekel, és mondd is, hogy arra szeretnél jelentkezni. Ha azt mondod any job, azaz bármilyen munka érdekel, akkor nagy valószínüséggel nem fognak felhívni. Mindig van regisztrációs lap amit ki kell tölteni, továbbá angol teszt, és interjú, ezekre fel kell készülni. Ezután ha megkapod az állást mindig van egy induction, ahol elmondják mit kell csinálni, majd ezt tréning formájában az első napon is elmondják a munkahelyen.
  Register with employment agencies:There are employment agencies in every town. If you go to Google UK and write job agency, or employment agency, and the place (where you are looking for), you will see the results. For example in Derby there are Orbital, Adecco, Right4Staff, Extrapersonnel, Key Personnel Solutions, Frontline Recruitment, Short term Agency etc.You have to know what kind of job you want to apply for and tell this to the assistant in the agency. If you say any job, probably they will not call you back. Firstly you have to fill out a registration paper, an English test and there will be an interview, so always prepare yourself for these. If you get the job there is an induction section where they tell you what to do, and you will have a training on your first day in work.
Minden városban van Job Centre (Munkaügyi Központ), ahova személyesen be lehet menni, és egy érintő képernyős gépen állást keresni. Ha találtál megfelelőt, ki lehet nyomtatni ingyen, és fel is lehet hívni a céget onnan a Job Centreből ingyen. Sőt, amennyiben munkanélkülin vagy, egy asszisztens segít átnézni az önéletrajzodat, segítenek munkát és tanfolyamokat keresni amivel növelheted a munkaszerzési esélyeidet.

There is a Job Centre in every town, where you can go and look for a job on a touch screen computer. If you find any you can print it out for free, and call the companies for free from Job Centre. If you are unemployed an assistant will help to find you a job by checking your CV, look for a job and training courses to increase your employability.
Ti hogy szoktatok munkát keresni?
How do you look for a job?

Megjegyzések

 1. Ismét egy nagyon hasznos bejegyzés. Öröm olvasni a soraidat. Nekem munkakeresésénél a reed.co.uk és a cwjobs.co.uk jött be.

  Írnál esetleg a vállalkozás, illetve cégalapításról is? Van esetleg ilyen irányú tapasztalatod, amit megosztanál itt a blogon?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Tamás, Igen igen, mindkettőt felírtam a Hasznos weboldalak részhez, itt találod meg: http://www.orsyanglia.com/p/munkawork.html
   Felsoroltam ott még egy jó pár honlapot :)

   Gondolkodom egy bejegyzésen cégalapításról :) Ha gondolod írj egy emailt az orsyanglia@gmail.com addig amíg nem rakom össze a bejegyzést, szívesen válaszolok a kérdéseidre emailben. :)

   Törlés
 2. Szia Orsi, és mindenki aki olvassa!

  Fél éve vagyok Angliában, egész konkrétan Nottingham-ben.
  Jelenleg egy raktárban dolgozom, sikerült stabilan elstartolnom, és most szeretnék továbblépni.
  Mit gondolsz, ill. mit gondoltok, külföldiként hogyan lehet elérni 1500Fontos fizetést, ill 2,000+Fontos fizetést havonta?

  Mivel elég jól támogatja a rendszer a tanulást, és szívesen is tanulnék, arra gondoltam, hogy elvégzek egy 1-2 éves kurzust. Azonban egyelőre azt sem tudom, hogy milyen kurzus legyen az.

  Mit gondolsz, mi lehet az a terület, szakma, amit érdemes lenne tanulni, amivel a tanfolyam után jó eséllyel el tudok helyezkedni - nincs százszoros túljelentkezés -, és meg tudom keresni a 2,000+ Fontot havonta?

  Mind fizikai, mind szellemi munka szóba jöhet. Otthon elsősorban szellemi munkát végeztem, de a fizikai munka sem áll távol tőlem.

  Ha van ötleted, nyugodtan engedd el a fantáziád! Egyelőre minden ötletnek örülök, legfeljebb ha valami nagyon nem testhez álló, akkor azt majd kizárom.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólásodat, hamarosan megjelenik a blogon. :)
Thanks for your comment, it will appear on the blog soon. :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ideiglenes Jogosítvány/ Provisional Driving Licence

A mai bejegyzésben az ideiglenes jogosítávnyról lesz szó. A bejegyzést saját tapasztalataink és a megszerzett információk alapján írtam.

Today's post is about provisional driving licence. I wrote this post based on our experiences and the information we have gathered.
Kép forrása/ Source of picture

Szüléstörténetem

Január 7. óta ezt a bejegyzést fejben már 1000szer megírtam és átírtam, mégsem sikerült írásban publikálnom, de talán most (ezt március 7-én írtam). Leírom hogyan született az én drága kisfiam Nolan Wyatt. Aki nem szeret szüléstörténeteket olvasni, kérem ezt most hagyja ki.

Angol karácsonyi szokások/British christmas traditions

A múltkor ott hagytam abba, hogy elmentünk nyaralni Fuerteventura-ra. Fogom folytatni az élménybeszámolót de azt gondolom már ideje van a karácsonyi bejegyzéseknek.

So the last post was about our holiday in Fuerteventura. I will continue our travelogue but this is the time for christmas posts.